V náruči se svou dvou a půl letou dcerou sbíhala po schodech z 12. patra při evakuaci i mladá maminka Andrea. Nechtěla nic ponechat náhodě a tak svou dceru jen stačila teple obléci a dostat se do bezpečí před dům. „Klepaly se mi nohy, jak jsem byla vylekaná," přiznala své pocity venku před domem. Co se vlastně stalo, se dozvěděla až tam.

„Došlo k požáru postele umístěné na vedlejším schodišti mezi pátým a šestým patrem dvanáctipodlažní budovy. S požárem si hasiči poradili v několika minutách. Při hoření lůžka ale došlo k uvolnění značného množství zplodin hoření, které zasáhly všechna vyšší patra," informoval mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Požár způsobil minimálně půlmilionovou škodu. Konečná bilance ale měla bohužel vážnější následky. Podle mluvčího krajských zdravotních záchranářů, který na místě také zasahoval Petra Olšana se škodlivého kouře nadýchalo celkem třináct lidí. Sedm z nich nakonec muselo být převezeno do nemocnice. Byli mezi nimi i dva policisté z pohotovostního a eskortního oddělení. Mezi prvními pomáhali obyvatelům domu s evakuací, pomohli i zachránit malé dítě. „Nyní jsou již doma bez jakýchkoli následků," seznámila s jejich stavem v úterý zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Ještě v pondělí v noci zasedla pracovní skupina krizového štábu Statutárního města Zlín. „V tuto chvíli čeká na požadavky obyvatel kteří by nebyli schopni strávit noc ve svých bytech. V tomto případě jim zajistí náhradní ubytování. Jedná se o podobnou událost, jaká nastala například v případě zřícení části stavby domu na Sokolské ulici ve Zlíně letos na jaře," vysvětlil na místě zástupce ředitele MP Zlín Pavel Janík. Krátce před půl dvanáctou pak pustili policisté evakuované obyvatele, aby zkontrolovali své byty, zda v nich mohou zůstat. „Nakonec možnosti náhradního ubytování nikdo z obyvatel domu nevyužil," uvedl včera Janík.

Jeho kolegyně z republikové policie Monika Kozumplíková připomněla, že kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločin obecné ohrožení z nedbalosti s trestní sazbou dva až pět let odnětí svobody. „Není vyloučeno, že bude po zjištění bližších okolností případ překvalifikován," zmínila dál policejní mluvčí.

„Je to velmi nepříjemná událost, její vážnost zvyšuje i to, že bohužel došlo ke zraněním. Děkujeme členům Integrovaného záchranného systému za profesionální zásah," reagoval za zlínskou radnici mluvčí Zdeněk Dvořák. „Poděkování patří našim strážníkům," vyzdvihl jejich pomoc a úsilí při nočním zásahu Zdeněk Dvořák. „Věříme, že život našich nájemníků se rychle vrátí do normálu," přál si.