Druhé místo obsadila ODS s 22,31% hlasů. Třetí skončila KDU-ČSL s 15,11% hlasů. Ve volbách do Senátu Parlamentu České republiky si vítězství vysloužila Hana Doupovcová (ČSSD) s 30,82% hlasů. Ta se příští týden utká ve druhém kole senátních voleb s Josefem Vaculíkem (KDU-ČSL), který na Uherskohradišťsku získal 27,45% hlasů. Až třetí skončil s 20% hlasů uherskohradišťský starosta a kandidát za ODS Libor Karásek.

„Se svým postupem jsem samozřejmě velice spokojená, ale je to teprve první krok k úspěchu. Nejde říct, jestli jsem vítězství čekala. Podle mého názoru se nyní zhodnotila práce, kterou jsem na radnici v Uherském Hradišti udělala v minulém volebním období. Nejspíš tu práci, kterou dělám, lidé ocenili,“ poznamenala postupující kandidátka do druhého kola senátních voleb Doupovcová.

Zároveň dodala, že i ve druhém kole bude pracovat tak, aby byla úspěšná. „Moje kampaň byla korektní a voliči nejspíš pochopili moje priority. Výsledek druhého kola si však netroufám odhadovat,“ uvedla Doupovcová v sobotu okolo osmnácté přímo ze štábu v lidovém domě v Praze. „Včera jsem byla celou dobu ve svém volebním obvodu a snažila se být v kontaktu s co nejvíce lidmi. Těší mě samozřejmě i celkový úspěch ČSSD,“ doplnila.

Druhým postupujícím do druhého kola je nynější senátor Josef Vaculík. Z důvodu jeho hospitalizace v brněnské nemocnici U svaté Anny se k jeho postupu vyjádřil předseda krajských lidovců Jiří Stodůlka, který řekl, že jeho postup považuje za velmi dobrý výsledek. „Vaculíkovi přisuzuji také velké šance stát se příští víkend opět senátorem volebního obvodu číslo 81,“ komentoval Stodůlka.

Podle Stodůlky je téměř osmiprocentní odliv voličů KDU-ČSL ve volbách do krajských zastupitelstev oproti předchozím volbám výrazný. „Je to těžký propad. Myslím si, že část těch, kteří naši stranu volili před čtyřmi lety, teď dali hlasy Nezávislým starostům pro kraj. Proč tomu tak je, je pro mě málo pochopitelné,“ dodal Stodůlka.

Vítězství ČSSD nad ODS není prý překvapivé pro uherskohradišťského starostu Libora Karáska (ODS). „Výhru ČSSD jsem čekal. Ve Zlínském kraji to bylo patrno už z posledních průzkumů veřejného mínění. Naopak mě trošku překvapilo vítězství ČSSD ve čtrnácti krajích České republiky,“ podotkl Karásek.

Ten zároveň kandidoval do Senátu, kde nakonec skončil na třetím místě. „Překvapím vás, ale to jsem čekal také. Měl jsem hotový dva týdny starý průzkum veřejného mínění, věděl jsem, že v Uherském Hradišti skončím na třetím místě a čekal jsem, že to tak dopadne i po celém volebním okrsku. Přes veškerou volební snahu bohužel zvítězil celostátní trend,“ podotkl Karásek. Ten čekání na výsledky voleb trávil v pátek na hodech v Uherském Ostrohu, v sobotu zase hodoval s mařatickými krojovanými.

Pavel Bohun, Tereza Bičanová