„Měl by to být mix jak velkých hráčů světového byznysu, tak investorů tady přímo z regionu,“ plánuje lídr ODS Libor Lukáš.

Podle něj třísetšedesátihektarová zóna zaměstná několik tisíc lidí jak přímo na místě, tak také v navazujících službách a výrobách.

Lídr ČSSD Stanislav Mišák varuje před tím, aby zónu neobsadily firmy, které se přesouvají tam, kde je levnější pracovní síla. „Vidíme perspektivu v technologickém parku, aby tam byla plocha vyčleněná pro aplikovaný výzkum univerzit,“ podotkl Mišák.

Vědecko-technický park v zóně, na jejíž stavební a technické infrastruktuře začali pracovat dělníci 7. října, by ráda viděla i jednička lidovců Jindřich Ondruš. „Pracovní místa ovšem záleží na investorovi,“ poznamenal.

O dostatek vhodných zaměstnanců se obává lídr Starostů a nezávislých pro Zlínský kraj Petr Gazdík. „Zóna vznikala kvůli nezaměstnanosti, a dnes ji máme na velmi nízké úrovni. Větší podnikatelé říkají, že je problém sehnat pracovníky,“ upozornil s tím, že je možné, že nový areál poskytne práci spíše takzvaným gastarbeiterům.

O to, aby se z holešovské zóny nestala montovna, má obavy i lídr Strany zelených Libor Nováček. „Velký investor tady může vyčerpat veškeré možné výhody a za pár let utéct,“ upozornil Nováček.

Na jediného velkého investora by nespoléhal ani komunista Ivan Mařák. „V Hranicích firma Philips postavila velkou továrnu, a teď je tam četa dvou set lidí, která to tam jen udržuje,“ poukázal Mařák.

Upozornil, že prakticky celá zóna stojí na dvou prameništích pitné vody. „Je tam zakázána jakákoliv chemická výroba, nesmí tam být nic, co je v kontaktu s ropnými látkami a podobně,“ uvedl Mařák.

Pro dostavbu zóny, ale ne v takovém rozsahu, je lídr Koalice nestraníků Tomáš Zatloukal.

„Nejsme příznivci takovýchto megalomanských projektů. Lepším řešením je revitalizace opuštěných průmyslových i zemědělských areálů, kterých je ve Zlínském kraji na devět set, a navíc se nacházejí v různých lokalitách,“ poukázal Zatloukal.

Anna Novotná, Marie Šidlová