„Dva lidé říkali, že viděli pohybující se zářící objekt. Faktem je, že ty škody se těžko vysvětlují jinak. Opravdu to v té ulici vypadá, jako by něco skákalo na jeden dům, pak tři vynechalo a na další dopadlo,“ poznamenal starosta. Jeden ze svědků prý dokonce zážitek přirovnal k explozi raketoplánu. „Musím říct, že něco takového u nás opravdu nepamatujeme. Naštěstí, a doufám, že nic podobného ani dlouho zažít nebudeme muset,“ dodává Pavel Horák.

Co se týče následných škod, patnácti domů se podle něj týkaly ty větší. „Nějaké drobnosti byly i na dalších místech. Pár tašek spadlo ze střechy kostela, jinde zase popadaná střešní krytina rozbila lidem přední skla na autě,“ vyjmenoval morkovický starosta. Intenzivní déšť a silný vítr podle něj trvaly jen pár minut, nicméně škody jsou tentokrát opravdu velké.

Bouřka udeřila ve Zlínském kraji. Hasiči zasahovali celou noc
V regionu v noci řádily bouřky, nejvíc škod je v Morkovicích

Právě v Morkovicích před deseti dny jedné z tamních rodin vyhořel rodinný dům a město pro ně tento týden vyhlásilo sbírku. „Této rodiny se bouřka naštěstí nedotkla, pohroma prolétla možná padesát metrů od nich. Co se pak týče sbírky, s tou to vypadá nadějně, bylo hodně těch, kteří se ptali, lidé myslím mají zájem přispět,“ uzavřel starosta. (hed)

POZOROVALI JSTE BĚHEM BOUŘEK POSLEDNÍCH DNÍ NEBO UŽ DŘÍVE JEV PODOBNÝ KULOVÉMU BLESKU?
NAPIŠTE NÁM NA ADRESU REDAKCE.KROMERIZ@DENIK.CZ!

Co je to kulový blesk?
Encyklopedie jej popisují jako přírodní atmosférický jev, jehož výskyt je obvykle vázán na bouřkové počasí. Projevuje se jako kulovitý útvar nejčastěji o průměru několika centimetrů až decimetrů, různých barev od žluté po modrou, pohybující se obvykle po dobu několika sekund až minut různými směry a zanikající buď výbuchem, nebo zcela poklidně. Věda považuje už dlouhou dobu existenci kulového blesku za nesporně prokázanou celou řadou důvěryhodných pozorování. Jak teoretické vysvětlení, tak i experimentální simulace tohoto jevu v laboratoři za definovaných a opakovatelných podmínek jsou však dosud nejasné. Fyzikové usilují o racionální vysvětlení podstaty kulového blesku již po mnoho desetiletí. V roce 2006 byla popsána metoda, která simuluje jevy částečně podobné kulovému blesku pomocí elektrického výboje na tenké křemíkové destičce. V roce 2012 se čínským fyzikům podařilo poprvé zaznamenat spektrum kulového blesku. Zdroj: Wikipedia