Zapsat se do národního registru dárců kostní dřeně sem přišlo 21 studentů Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti a několik jejich přátel. Většinu tvoří dívky ze zdravotnického o­boru.

„Kdo je další na pichanec?" vyzývá sestřička ke vstupu do odběrové místnosti. Čekárna je plná studentek vypisujících povinná lejstra. Odběry však jdou velmi rychle, za půl hodiny je po všem.

„Rozhodně nás k tomu nemusel nikdo přesvědčovat. Rozhodli jsme se sami. Když můžeme někomu pomoci, proč ne," říká studentka třetího ročníku Zdravotnického lycea Tereza Chudíková. Pochvaluje si, že odběr krve ji vůbec nebolel, narozdíl od její spolužačky Kateřiny Mičové. „Na omdlení to nebylo, takže jsem to vydržela," usmívá se nakonec Kateřina.

Hromadný vstup studentů do dárcovského registru organizuje jejich odborná učitelka Jaroslava Beňovská. Na školním setkání jim vysvětlila, co vstup do registru obnáší. Tady v nemocnici se uskutečnil odběr vzorků krve.

Tekutinu ve zkumavkách odešlou co nejrychleji do laboratoře, kde zjistí, zda se mezi adepty nachází skutečně vhodný dárce pro hematoonkologicky nemocné. „Krev se musí po odběru zpracovat velmi rychle. Proto jsme tu tak brzo," vysvětluje Jaroslava Beňovská.

Studenty z Uherskohradišťska zaktivizoval příběh zlínské pedagožky Petry Slavíkové. Ta před časem onemocněla akutní formou leukemie a národní registr pro ni shání vodného dárce kostní dřeně. Čím dříve, tím lépe.

Protože její tatínek pochází z Uherského Brodu, existuje šance, že by se vhodný dárce mohl nalézt právě v našem regionu. „Pravděpodobnost, že se HLA neboli tkáňové znaky budou shodovat, je nejvyšší mezi příbuznými. Ale i v rámci stejného kraje či oblasti je šance vyšší," dodává učitelka Beňovská.

Zároveň slibuje, že bude nadále pomáhat při rozšiřování registru dárců. „Mí žáci nejsou na transfuzní stanici kvůli kostní dřeni poprvé. Doufám, že budou příkladem pro své další vrstevníky," uzavírá s tím, že další odběrový termín v hradišťské nemocnici připadá na 5. listopadu od 6.30 hodin.

Ročně v České republice onemocní těžkou chorobou, kdy jedinou nadějí na návrat do plnohodnotného života je transplantace kostní dřeně, stovka mladých lidí. Každý čtvrtý však svého dárce bohužel nenajde. (lap)

„Je úžasné, jak se lidé v Uherském Hradišti, Kroměříži, Zlíně, Ostravě i jinde dokáží nadchnout a jít se společně zapsat do registru. Jsem z toho dojatá a především – dává mi to šanci. Doufám, že se pravý dárce konečně objeví, všechno se vyřeší a já budu moct dál žít." Petra Slavíková pro Slovácký deník