Na co se můžete těšit a proč je nové album průlomem v tvorbě moravských rockerů čtěte v exkluzivním rozhovoru s kytaristou kapely Alešem Lenhartem.

Od 25. listopadu má kapela Free Fall v prodeji novou desku "Protínám". Ta je ve vaší tvorbě zásadním předělem. Povězte čtenářům proč a co na ni posluchači a fanoušci najdou.

Hrajeme směs popu, rocku a metalu s prvky elektroniky. Album Protínám vydáváme samonákladem. Deska je pro nás jaksi zlomová ze dvou důvodů. Zaprvé je jako první deska Free Fall v podstatě celá nazpívaná v češtině. Jelikož nemáme ambice prorazit v zahraničí, chceme se více přiblížit posluchačům u nás. Zadruhé se na této desce představí nová zpěvačka Sabina Francová, které vystřídala na postu zpěvačky Moniku Burdovou, která odešla na mateřskou dovolenou.

Kdy a kde Protínám představíte veřejnosti?

Na albu jsme pracovali téměř tři roky a veřejnosti bychom ho rádi představili 27.12.2013 v Uherském Hradišti v klubu Mír. Spolu s námi zahrají výborné kapely - Gate Crasher z Brna, kapela, která toho má spoustu za sebou, dělala předskokana takovým legendám jako jsou Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Lordi aj., a dále pak kapela Butterfly Kiss z Havířova hrající melodický crossover, která opravdu stojí za zhlédnutí a poslech. Určitě milým překvapením pro návštěvníky tohoto koncertu bude to, že za symbolické vstupné 110 Kč dostane každý zbrusu nové CD Free Fall "Protínám".

Co představuje název Protínám?

Název Protínám symbolizuje celou hudební éru kapely Free Fall. Symbolizuje čas, životní změny a zároveň celkový význam nového CD. Protíná čas, který nás dělí od minulosti a znamená pro nás novou etapu v životě.

Kolik je na albu skladeb? Jsou všechny v češtině?

Na nové desce je celkem deset skladeb. Devět je s českým textem a jedna (Timepiece) zůstala v anglickém jazyce, a to z jednoho prostého důvodu - má moc pěkný text a zní prostě dobře. Na desce je taky jeden cover - skladba Sweet Harmony od The Beloved.

O kapele: Free Fall je uherskohradišťská kapela působící na hudební scéně od roku 1995. Žánrově a stylově je obtížné ji zařadit, hraje směsici metalu a rocku s prvky elektroniky. Má na kontě čtyři CD, včetně novinky Protínám. V současné době kapelu tvoří baskytarista a zpěvák Jinda Hráček, zpěvačka Sabina Francová, kytaristé Aleš Lenhart a Marek Sikora, bubeník Pepa Mareček a klávesista Daník Prajs.

Autor: Kamil Polko