VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Grilujeme s Deníkem – klasický hovězí steak zdravě

Region - V seriálu Deníku a olomouckého Sklizena přinášíme návod, jak připravit lahůdku z hovězího masa, klasický hovězí steak na grilu. Velmi podstatná je základní surovina, hovězí maso je s minimem tuku a přípravou na grilu nedochází k jeho přepalování ve finálním jídle.

11.8.2013
SDÍLEJ:

Klasický hovězí steak na griluFoto: DENÍK/repro

Zdravý steak

Je ale také nutné zralé (stařelé) hovězí maso, které má všechny předpoklady k přípravě šťavnatého a křehkého steaku. Rozhodně se nevyplácí grilovat z čerstvého hovězího, vyjde vždy jako tuhé a špatně poživatelné. Taky je podstatný typ masa, na steaky je doporučován vysoký roštěnec (poloviční cena svíčkové), ale grilovat lze také další části z hovězího ze zadní kýty, nízký roštěnec, pupek a podobně, mají různou strukturu a výslednou chuť, někdy také specifickou přípravu. Snad někdy příště.

V olomouckém foodie marketu Sklizeno v ulici 8. května lze sehnat zralé hovězí kontrolovatelné kvality s dohledatelným původem, ale také třeba domácí grilovací omáčky bez „éček" a konzervantů nebo také olivový olej s lanýžem.

Popis přípravy

Maso by mělo být pokojové teploty, výška přibližně 2 prsty, potřeme je olejem, těsně před grilováním nebo v jeho průběhu osolíme a opepříme podle chuti. Očištěný gril rozehřejeme na 200 stupňů, mřížku potřeme tukem. Rozmístíme maso na grilu, po jeho položení na gril ho neodtrhujeme, dokud se samo „nepustí".

Grilujeme při vysoké teplotě 2 - 4 minuty podle výkonu grilu a tloušťky masa. Otočíme zásadně kleštěmi, ne vidličkou. Propečení steaku lze nejlépe kontrolovat prstem, podle konzistence. Po sundání z grilu necháme na teple pár minut „vydechnout", je pak šťavnatější.

Lze potřít olejem a podávat, jako příloha je vhodná grilovaná kukuřice nebo paprika.

„Prstový test" propečenosti steaku slouží ke kontrole při grilování. Když zatlačíte prstem na střed steaku, pokud je rare, lze to lehce a reliéf se obnovuje postupně. Při stupni propečenosti medium, kterou doporučujeme, nejde prst zabořit tak hluboko a reliéf se obnovuje rychleji, stupeň well done pruží, prst nejde zabořit, podle názoru znalců je nejméně vhodný ke konzumaci pro tuhost. (poh)

Autor: Redakce

11.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sraz trucků ve Zlíně,  Výstava v Hradské ulici ve Zlíně.
19

Na Truck srazu se bude i grilovat

Vedoucí fyzioterapeutka Kroměřížské nemocnice Pavla Zemanová

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Primář Bartoník: Neurologie je v současnost velmi dynamicky se rozvíjející obor

ON-LINE ROZHOVOR BYL UKONČEN / Primář neurologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Jan Bartoník odpovídal na dotazy čtenářů Deníku

Na padělané recepty si vyzvedla léky, pátrá po ní policie

Po neznámé ženě, která si na základě padělaných receptů vyzvedla léky ve dvou lékárnách v Přerově, pátrá v těchto dnech policie. První případ se stal 20. června v 16.30 hodin v lékárně v Komenského ulici.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Krajský úřad přijal celkem 24 kandidátek pro podzimní parlamentní volby

Celkem 24 kandidátních listin pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky bylo v zákonné lhůtě, tedy do úterních 16 hodin, podáno na Krajském úřadě Zlínského kraje. Celkem za Zlínský kraj kandiduje za politickou stranu, hnutí či koalici 482 osob. Kandidátky přijímalo oddělení organizační odboru Kancelář hejtmana.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení