Metoroložka Dagmar Honsová Deníku přiblížila jak to bude ve Zlínském kraji.

„V sobotu očekáváme rychlost větru okolo sedmdesáti kilometrů v hodině a na hřebenech Jeseníků a Beskyd by měl dosáhnout rychlosti orkánu, což je až sto třicet kilometrů za hodinu," upozornila Honsová.

Navzdory tomu podle ní bude v celém kraji velmi teplý víkend.

„Sobotní odpolední teploty se zastaví na dvanácti stupních Celsia v neděli by měl teploměr ukázat dokonce až čtrnáct stupňů, ale tím, že silný vítr bude pocitově snižovat teplotu asi o dva stupně," podotkla dále.

Sobota podle ní bude polojasná. „Ráno by se měly ojediněle vyskytovat mlhy. Obloha by se měla zatáhnout až v noci ze soboty na neděli. Lidé určitě v neděli ráno neměli zapomínat na to, vzít si sebou deštníky," připomněla.

Meteorologové počítají s tím, že na začátku příštího týdne bude stále zvýšená oblačnost, ale teploty se budou držet na vyšší úrovni.

„Od úterý bychom se měli dostat do inverzního charakteru počasí. Pokud se to roztrhá, tak by mohlo být až třináct stupňů a slunečno. Jinak nás čeká nízká oblačnost," sdělila.

Honsová zdůraznila, že v nejbližších dnech rozhodně sněžit nebude. „Sněžení ve Zlínském kraji by se mělo objevit až ke konci měsíce," řekla meteoroložka.

Podle mluvčího hasičů Zlínského kraje Libora Netopila je sbor připraven na jakoukoli situaci.

„Varování na silný vítr chodí v poslední době hodně, jednotky se nijak zvlášť nepřipravují, protože nevíme, co přesně by mělo přijít. Hasiči jsou v pohotovosti neustále," připomněl Netopil

Jediné, před čím mluvčí hasičů varoval, je parkování pod stromy.

„Kdy se vlivem silného větru může stát, že spadnou větve, které mohou auto poškodit. Ale vím, že to špatně provede v praxi, například na Jižních svazích ve Zlíně, kde je problém s parkováním," podotkl.

Lidé by podle něj měli zvážit uchycení a zabezpečení věcí. „Pokud lidé nemají zazimovaný zahradní nábytek, tak by tak rozhodně měli učinit, popřípadě jiné volně stojící věci," uzavřel Netopil. 

JANA PŘIKRYLOVÁ