„Vévodkyně odjela autem z Kensingtonského paláce do Lindoova křídla nemocnice Panny Marie společně společně s vévodou z Cambridge (Williamem)," oznámil palác ve svém prohlášení. Ve stejné porodnici se v roce 1982 narodil i princ William. Porod má vést bývalý gynekolog královny Alžběty II. Marcus Setchell.

Hlavní vchod střeží policie

Jak doplnil mluvčí paláce, pár přijel k zadnímu vchodu do nemocnice před šestou hodinou ranní místního času (kolem 07:00 SELČ) bez policejního doprovodu. „Vše probíhá normálně," dodal mluvčí. Před hlavním vchodem do Lindoova křídla hlídkuje množství policistů a novináři netrpělivě čekají na okamžik, kdy se na schodech objeví novopečení rodiče i se svým potomkem. K tomu ale nejspíš dojde až v úterý.

S ohledem na záplavu informací kolem královského porodu se některá britská média snaží vyjít vstříc čtenářům, které tato událost nezajímá. Deník The Guardian například nabízí po příslušném překliknutí svou internetovou verzi určenou příznivcům republiky, kde na zprávy o královské rodině nenarazíte.

Třetí v linii

Potomek prince Williama, ať už to bude chlapec či holčička, se stane třetím v linii nástupnictví na britský trůn hned po svém dědečkovi – princi Charlesovi – a po svém otci. Pohlaví dítěte nebylo předem známo, stejně tak ani jeho předpokládané jméno. Podle britských médií Kate rodí přirozeným způsobem, těžko se dá tedy odhadovat, jak dlouho by porod mohl trvat. Porod prince Williama trval například 16 hodin.

Williamův otec, princ Charles, je dnes na návštěvě města York. Když se ho novináři zeptali, zda o porodu něco ví, odvětil stručně: „V tuto chvíli nevím absolutně nic." Když na něj poté místní obyvatelé pokřikovali: „Gratulujeme!", reagoval slovy: „Vy víte něco, co já nevím?"

Rak nebo lev?

Jestliže se dítě narodí ještě dnes, narodí se ve znamení Raka, v případě, že ale přijde na svět až pozdě večer či v úterý, půjde o Lva. Podle astrologa Patricka Arundella bude ovšem osobnost královského potomka nejspíš více ovlivňovat právě znamení Raka. Jestliže bude Rak, bude více konvenční, Lev by měl být naopak průkopníkem určitých změn, říká astrolog. „Ať tak či onak, on či ona budou každopádně velmi zajímavou, charismatickou, okouzlující, citlivou a starostlivou osobností," dodal Arundell.

Narození dítěte bude oznámeno tradičním způsobem ve spojení s novými médii. Lékaři po porodu napíší krátké oznámení, jež bude obsahovat údaje o pohlaví dítěte, jeho váze a času narození a stručnou zprávu o zdravotním stavu novorozence a matky. Dokument podepsaný členy lékařského týmu bude předán poslovi, který jej za policejní asistence odveze do Buckinghamského paláce. Tam jej umístí na stojan před bránou, aby si zprávu mohli přečíst kolemjdoucí. Ve stejnou chvílí by měly být tyto informace zveřejněny i na komunitní síti Twitter a budou zaslány médiím.

Tisíce lidí před palácem

Před Buckinghamským palácem se již od rána shromažďovaly tisíce lidí, množství z nich zde ale bylo kvůli tradičnímu střídání stráží a poté jejich řady prořídly. Vzrušení mezi zbylými stovkami přítomných způsobilo poštovní auto, které vjelo do brány paláce. Jak ale poznamenal reportér deníku The Daily Telegraph, pošta vzkazy z nemocnice nevozí.

Bývalý mluvčí královny Alžběty Dickie Arbiter si pamatuje, jak to u nemocnice vypadalo ve stejnou dobu před 31 lety, když se narodil princ William. „Tehdy neexistovalo 24hodinové zpravodajství, ale stejně bylo před nemocnicí množství médií," popsal. Jako první bude podle něj o narození dítěte informována královna, William jí bude ihned volat. Arbiter neočekává, že by se přišli členové královské rodiny na dítě podívat do porodnice, znamenalo by to totiž množství bezpečnostních opatření. Je možné, že ale dorazí rodiče vévodkyně Middletonovi. Podle některých informací by měly být matka Carole a sestra Pippa přítomny i u porodu. „Diana byla v nemocnici 22 hodin, jeden den porodila a druhý den odešla. Myslím, že to Kate udělá stejně," uvedl bývalý královský mluvčí.

Přímý přenos dění před porodnicí sledujte zde.

Nemocnice svaté Mary v Londýně

Deset více i méně známých faktů kolem britského královského děcka

* Genealogové uvedli, že dítě bude vzdáleně příbuzné s transylvánským vládcem z 15. století Vladem III. známým také jako Napichovač, který byl předlohou slavného románu Dracula, jenž v roce 1897 napsal Bram Stoker. Odborníci také vystopovali rodinné kořeny k islámskému sultánovi, o němž se předpokládá, že byl potomkem proroka Mohameda.

* Finsko obdarovalo Williama a Kate speciálním „dětským balíčkem", jaký dostávají v této severské zemi všechny nastávající maminky. Obsahuje mimo jiné oblečky pro miminko, kruhové vložky do podprsenky a dokonce i prezervativy.

* Bývalo zvykem, že na porod královského potomka dohlížel ministr vnitra, aby zajistil, že novorozeně nebude vyměněno. Naštěstí pro Kate byla tato tradice zrušena v roce 1936.

* Dítě nemusí mít příjmení, ale pokud by William a Kate nějaké chtěli, pak si mohou vybrat mezi možnostmi Mountbatten-Windsor, Wales a Cambridge.

* Významná světová místa, jako jsou Niagarské vodopády, torontská věž CN Tower či fontány na londýnském Trafalgarském náměstí se zbarví do modra nebo do růžova na oslavu narození dítěte podle toho, zda půjde o chlapce nebo holčičku.

* Novináři tábořící před nemocnicí Panny Marie v Londýně, kde má Kate porodit, už skoro brečí nudou, ale když měl v roce 1982 přijít na svět princ William, bylo to docela jiné. Jeho matka princezna Diana obalamutila tisk, když oznámila, že se syn narodí 1. července; na svět přišel o deset dní dříve, což média naprosto zaskočilo.

* Vsadit se dá na cokoli od jména dítěte až po barvu vlasů. Mezi favority bookmakerů patří Alexandra pro holčičku a George pro chlapce. Ovšem velké peníze se dají vyhrát, pokud by se William a Kate rozhodli pro méně pravděpodobnou variantu – například na prince Waynea je poměr sázek 500:1.

* Dítě už má vlastní stránku na internetové encyklopedii Wikipedia nazvanou „dítě vévody a vévodkyně z Cambridge".

* Bývalá australská premiérka Julia Gillardová pro britského královského potomka upletla klokana.

* Fotbalista David Beckham skromně navrhl, že by měli William a Kate pojmenovat dítě podle něj. „Myslím, že by to měl být David," řekl v rozhovoru. „Tedy pokud to bude chlapec."

Více o britské královské rodině si můžete přečíst po rozkliknutí ZDE