Součástí manifestu pojmenovaného po městě, kde vznikla, je strategie pro volby hlavy státu v roce 2018, mezi zakladatele patří hudebník a politik Michael Kocáb, ale i další osobnosti z veřejného života.

Signatáři Kroměřížské výzvy zastávají názor, že v České republice jsou opět ohroženy hodnoty svobody a demokracie.

„Čelíme nebezpečí zvratu od demokratického vývoje k autoritativní formě vlády populistů a posunu naší země do sféry vlivu nedemokratických režimů, jež neuznávají hodnoty svobody a lidské důstojnosti," uvádí se v manifestu.

Prezident podle signatářů významnou měrou směřování země v budoucích letech ovlivní a jeho výběr by měl být věcí veřejnou. Autoři Kroměřížské výzvy proto chtějí při prezidentské volbě podpořit kandidáty, mezi jejichž priority patří zakotvení ČR v NATO a spolupráce v rámci Evropské unie.

Morální autorita

Vhodný kandidát na prezidenta by měl být také morální autoritou uznávanou v ČR i zahraničí.

„Chceme hledat a na prezidenta prosazovat občana, který lépe než ostatní ví, že politická moc se musí podřizovat ústavě a zákonům, a který jako prezident je sám důslednou zárukou tohoto pravidla," uvedli autoři Kroměřížské výzvy.

„Pokud se najde kandidát, který bude splňovat předpoklady, o kterých mluvíme a které jsou široce formulovány, tak pak si zaslouží soustředěnou podporu občanské společnosti, která tyto priority má na prvním místě," prohlásil Michael Kocáb. Podle nej by v roce 2018 nemělo opět dojít k totálnímu roztříštění sil, kdy by kandidoval každý sám za sebe.

Iniciativa podle známého hudebníka není namířena výslovně proti prezidentu Miloši Zemanovi, který zatím ani neoznámil svoji kandidaturu pro prezidentskou volbu v roce 2018. Michael Kocáb ale připustil, že stávající hlava státu kritéria takzvané Kroměřížské výzvy nejspíš nesplní.

Vznik pelotonu

Iniciativa v krajích postupně buduje síť takzvaných kruhů, ve kterých se sdružují místní sympatizanti. Sama nebude navrhovat žádné kandidáty, ale dá podporu některému z těch, kteří se budou chtít o funkci prezidenta ucházet a zároveň splní dané hodnoty. Vhodní kandidáti vytvoří takzvaný peloton, ze kterého bude vybrán člověk s největší šancí na úspěch a toho pak iniciativa při prezidentské volbě podpoří.

Kroměřížskou výzvu už podepsalo několik desítek lidí včetně osobností z politiky a veřejného života.

Do Kroměříže přijel v sobotu například bývalý senátor a rektor Univerzity Palackého v Olomouci profesor Josef Jařab, advokátka a někdejší poslankyně či náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová, advokát Jan Kalvoda, senátor Zdeněk Papoušek či senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, iniciativu podpořila i herečka Moravského divadla v Olomouci Ivana Plíhalová.