Ty lákaly zájemce nejen vystoupeními folkloristů, ale také kulinářskými specialitami z jednotlivých obcí. Uherskobrodsko představily mikroregiony Bílé Karpaty, Východní Slovácko i město Uherský Brod. Zatímco však prezentace města Komenského, na tamním Mariánském náměstí, byla postavena především na excelentním vystoupení folkloristů ze souboru Olšava, ostatní mikroregiony měly navíc v nabídce místní pochutiny.

Vesnice mikroregionu Bílé Karpaty zastoupené Březovou, Dolním a Horním Němčím, Lopeníkem, Slavkovem, Starým Hrozenkovem, Stráním, Vápenicemi a Vyškovcem servírovaly návštěvníkům vdolečky, česnek, škvarky, klobásky, chleba se sádlem a cibulí, guláš i dvacet litrů originální horké kořalky žmolkovice z Vápenic, Vyškovce, Starého Hrozenkova a Lopeníku. K dispozici bylo také víno a slivovice. „V průvodu nás šlo sice méně než vloni, ale přestože zkraje akce pršelo, nakonec to bylo na pohodu a užili jsme si to stejně, jako jiné roky. Nádvoří Galerie Slováckého muzea nám pak tradičně poskytlo výborný azyl," poznamenal místostarosta Horního Němčí Adam Bobčík.

Podobně hodnotili letošní ročník Slavností vína a otevřených památek zástupci mikroregionu Východní Slovácko, jejichž základna se rozprostírala na nádvoří Střední umělěckoprůmyslové školy, včetně prostoru před ním. Vrcholem tamního kulturního programu bylo vystoupení bánovského folklorního souboru Hútek, zaměřené na sté výročí začátku první světové války. I tam se však příchozí měli možnost seznámit s lidovými specialitami. „ Z Bánova dodali sádlo, z Korytné škvarky, z Nivnice přivezli medovinu, chleba z Vlčnova a slanina s klobáskami z Bystřice pod Lopeníkem," upřesnil starosta Suché Loze Václav Bujáček s tím, že vlastní slivovici měla k dispozici každá obec.