Schwarzenberga podporují Dvě věty

Černý se připojil ke třem desítkám dalších moravských umělců, kteří se společně podepsali pod prohlášení Dvě věty: Kroj je pro Moravana jeho šlechtický erb! Když volíme Karla Schwarzenberga, je to, jako bychom volili sami sebe.

„Dvě věty jsme vytvořili společně se spisovatelem a valašským rodákem Ludvíkem Vaculíkem po prvním kole volby, kdy se zdálo, že na Moravě vítězí velká převaha levicových hlasů. Oslovili jsme proto legendární osobnosti lidové kultury, lidi, kteří ctí tradice a udržují moravského ducha, jestli mohou lidem vzkázat, že podporují Karla Schwarzenberga," komentoval brněnský režisér Břetislav Rychlík. Doplnil, že Schwarzenberg několikrát navštívil na Moravě fašank i Horňácké slavnosti a má mezi folklorními osobnostmi přátele.

Šuláková: Každý volí, koho chce

Opačného kandidáta podpoří ve druhém kole volby valašská folklorní zpěvačka Jarmila Šuláková. Bude volit Miloše Zemana. Jeho podporovatelé z řad umělců však zatím žádné společné prohlášení nevytvořili. „Každý volí, koho chce. Že jsme se domluvili, to je nějaká klebeta," říká Jarmila Šuláková.

Zemana si vybrala proto, že je jí sympatický. „Má takové zdravé valašské názory," vysvětluje svoji volbu zpěvačka.

Stejného kandidáta podpoří také Zdeněk Hrachový, kapelník dvorní valašské kapely Fleret, se kterou Šuláková často vystupuje. Podle svých slov proti Karlu Schwarzenbergovi nic zásadního nemá, jen se obává, že by mohl být prodlouženou rukou Miroslava Kalouska.

„Budu volit Miloše Zemana, už dávno mě přesvědčil o své policisté slušnosti," řekl Zdeněk Hrachový.