„Zažila jsem ji mnohokrát, i jako dítě, ale tu atmosféru, kterou můžete prožít, jen když jste součást průvodu a ne jen pozorovatel, tak tu jsme pocítila poprvé v životě,“ popisuje rodačka z Uherského Ostroha. V kroji se prý cítí celkem přirozeně, i když ho na sobě, jak říká, moc často nemívá. Naposledy v něm před dvěma lety vítala Jízdu králů v Praze v Poslanecké sněmovně.

LETNÍ KURZ. V poutním Velehradě se jej zúčastnilo 77 manželských párů, které zde obnovily při slavnostní bohoslužbě manželský slib. O jejich děti se v průběhu kurzu starali mladí pečovatelé.
Sedmdesát sedm manželských párů si setkání na Velehradě užilo naplno

„Dala jsem si teď dva ušít. Takové prosté, pracovní, abych je fakt mohla někdy nosit. Ve svátečním kroji bych ani nemohla na kafe, nejde si v něm sednout,“ usmívá se Zelienková, která kandiduje ve volbách do poslanecké sněmovny jako „jednička“ za TOP 09 ve Zlínském kraji. Jízda králů ji prý mile překvapila. Nebyla zasažena, jako v jiných místech, komercí, nestala se z ní zatím pustá turistická atrakce, ale je nejenom pro místní skutečnou událostí.

Naučná plavba pro školy na Baťově kanálu a řece Moravě v Uherském Hradišti.
Baťův kanál: ochutnávka vína i divadlo na vodě

„V 90. letech se mi už zdálo, že z Jízdy králů bude jen taková pouťová zábava, lákadlo na turisty a jejich peněženky. Asi jsme tehdy, po revoluci, i my, Moravané, objevovali svět, otevíraly se nám nové obzory, a to, co nás po staletí poutalo k našemu kraji, nám nepřišlo tak podstatné,“ vzpomíná Kristýna Zelienková na doby, kdy Jízda králů upadala a hrozil jí zánik. „Když jsem ale teď šla v průvodu se stovkami lidí, pochopila jsem význam slova sounáležitost. Najednou prostě cítíte, že přesně sem patříte. Je to obrovská pozitivní emoce.“

Po třech letech projela Hlukem v pořadí již 23. jízda králů. V jejím čele tentokrát zasedl syn hluckého starosty Tedeáš Křižan, kterého doprovodilo pětadvacet jezdců v královské družině.
Po třech letech projel Hlukem král se svojí družinou

Podle Kristýny Zelienkové, která se věnovala turistickému ruchu v ČR i v USA, kde několik let žila, je Zlínský kraj předurčen k tomu, aby byl mnohem více vyhledávanou destinací pro zahraniční návštěvníky, než je dnes. Nemusí to nutně znamenat, že se z Jízdy králů stane pouhá podívaná, za kterou budou cizinci ochotni dobře zaplatit. Do Zlínského kraje se totiž nemusí jezdit pouze a výhradně za kroji, tancem, zpěvem, slivovicí a vínem. „Jízda králů je jen jednou za rok, ale Beskydy i Luhačovice jsou tady celoročně,“ myslí si. (pez)