VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

4.5.2014
SDÍLEJ:

Slovinská kuchyně: buchta zvaná potica.Foto: DENÍK/archiv

A co dobrého se bude péci? Tradiční slovinská potica. Ořechová roláda, která se připravuje zejména u různých slavnostních příležitostí je ve Slovinsku velmi oblíbená. Připravit si ji můžete i doma, zejména máte-li zásobu vlašských ořechů. Překvapte rodinu a kamarády netradičním dezertem.

Jak na to? Těsto a náplň se připravují zvlášť. Nejdříve tedy těsto. Do misky nadrobte kvasnice, přidejte lžíci mouky, lžičku cukru a půllitr vlažného mléka. Zamíchejte a uložte do tepla, aby vznikl kvásek. Poté mouku prosejte a smíchejte s kváskem. Rozpusťte máslo, přidejte zbylé mléko, cukr a olej, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, sůl a rum. Vše promíchejte a přidejte k mouce. Je třeba směs dobře prohníst, aby vzniklo hladké těsto. Těsto uložte do tepla a nechte kynout. Mezitím, co vám těsto kyne, si připravte náplň. Pomelte ořechy, přidejte cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, rum, smetanu, sůl a sníh ušlehaný z bílků. Poté těsto prohněťte a nechte kynout. Poté jej vyklopte na vál posypaný moukou. Vyválejte do vrstvy asi centimetr silné, obdélníkovitého tvaru. Náplň rovnoměrně rozetřete na těsto, pak jej srolujte. Vložte jej do vymazané pečící formy. Rozšlehejte vejce a poticu jím potřete. Propíchněte ji naskrz dřevěnou tyčinkou. Poticu znova odložte do tepla, aby kynula. Až nakyne po okraj formy, pečte ji ve středně vyhřáté troubě hodinu. Až potica vychladne, pocukrujte a můžete podávat. Dobrou chuť aneb Dober tek!

Ingredience: 40 g čerstvých kvasnic, 600 g pšeničné mouky, 3,5dl polotučného mléka, 100 g slunečnicového oleje, 3 vanilkové cukry, citrónová kůra, 5 žloutků, 5 lžící rumu, sůl,

600 g vlašských ořechů, 200 g cukru, 2 vanilkové cukry, citrónová kůra, 2,5dl sladké smetany, sůl, 3 bílky, vejce, moučkový cukr.

Autor: Redakce

4.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Primář neurologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Jan Bartoník
2

Primář Bartoník: Neurologie je v současnost velmi dynamicky se rozvíjející obor

Po neznámé ženě, která si vyzvedla na padělaný recept léky ve dvou lékárnách v Přerově, pátrají nyní policisté.
2

Na padělané recepty si vyzvedla léky, pátrá po ní policie

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Krajský úřad přijal celkem 24 kandidátek pro podzimní parlamentní volby

Celkem 24 kandidátních listin pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky bylo v zákonné lhůtě, tedy do úterních 16 hodin, podáno na Krajském úřadě Zlínského kraje. Celkem za Zlínský kraj kandiduje za politickou stranu, hnutí či koalici 482 osob. Kandidátky přijímalo oddělení organizační odboru Kancelář hejtmana.

Berani chtějí novou TV kostku. Požádali o dotaci

Hokejový klub Berani Aukro Zlín chce pořídit novou „TV kostku.“ A to s pomocí dotace od Ministerstva školství a tělovýchovy (MŠMT) ve výši 5,4 milionu korun. Celkové náklady na pořízení a instalaci tohoto multimediálního zařízení dosáhnou výše devět milionů korun. Žádost o dotaci klub podal dnes, odpověď z MŠMT má přijít do konce listopadu.

Nový vzdělávací komplex podle návrhu architektky Jiřičné bude hotov v říjnu

Stavba nového Vzdělávacího komplexu Univerzity Tomáše Bati na Štefánikově ulici ve Zlíně se chýlí ke konci. Již za dva měsíce, v říjnu letošního roku, má být dokončena a zkolaudována.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení