VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

4.5.2014
SDÍLEJ:

Maďarská kuchyně: pravý guláš.Foto: DENÍK/archiv

Guláš se objevuje stejně jako řada národních pokrmů v mnoha obměnách. Stal se důležitou součástí české kuchyně a každý máme nějaký svůj recept.
Pojďme se však podívat, jak se připravuje tradiční maďarský guláš. Příprava tohoto legendárního pokrmu je sice poněkud zdlouhavá, avšak nenáročná. A výsledek rozhodně stojí za to!

Naprosto klíčovou součástí guláše je sladká maďarská paprika. Bez ní to prostě a jednoduše nepůjde. Zeleninu můžete přidat i dle vlastní chuti, cibule, mrkev, rajčata nebo papriky by však chybět neměly. Důležitý je také výběr hovězího masa, zejména kvůli délce přípravy. Méně kvalitní, tužší dobu měkne mnohem déle.

Zahřejte olej nebo sádlo v hrnci a přidejte cibuli, trochu vody a sůl. Na mírném ohni vařte asi 15 - 20 minut. Odejměte z ohně a přidejte papriku, kmín a pepř. Rychle zamíchejte, aby se koření zkombinovalo a přidejte znovu trochu vody (aby se paprika nepřipálila). Přidejte maso a česnek a vařte na vysokém ohni, dokud maso nezhnědne, nezapomeňte směs míchat. Poté oheň ztlumte, přijdete několik lžící vody a vařte asi 15 minut, dokud se maso téměř neuvaří. Přidejte vodu a nechte vařit, většinou potrvá minimálně nebo i déle, než bude maso připravené. Těsně před dovařením přidejte mrkev, pastináky, rajčata a brambory a vařte dalších patnáct minut, dokud zelenina nezměkne. Pozor, ať ji nerozvaříte. Dosolte a opepřete dle chuti. Přidat můžete více sladké nebo pálivé papriky, záleží na vás. Originální maďarská pochoutka je připravená k servírování, nezapomeňte pohostit své přátele. Dobrou chuť aneb Jó étvágyat!

Ingredience: 3 lžíce oleje nebo kousek sádla, 5 nasekaných cibulí, 2 a půl litru vody, 3 polévkové lžíce maďarské papriky, půl čajové lžičky pepře, lžíce drceného kmínu, 1 a půl kilogramu na kousky nakrájeného hovězího masa, 2 stroužky nasekaného česneku, 5 na kolečka nakrájených mrkví, 2 na kolečka nakrájené pastináky, 2 na kostky nakrájené brambory, 2 nakrájená rajčata.

Autor: Redakce

4.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
V sídle otrokovické pneumatikárny se tiskové konference k Barum Rally zúčastnili i jezdec Roman Kresta a navigátor Petr Starý.
11

Kopeckého určitě nepotrápím, je skromný Kresta

Oprava a náhradní provoz zastávky MHD na ulici Štefánikova ve Zlíně.
2 8

Zastávka Školní zůstane další týdny v provizorních podmínkách

V areálu kovošrotu v Tlumačově hořela vyřazená cisterna

Požár staré nádrže cisterny v areálu kovošrotu řešili ve středu hasiči v Tlumačově. „Podle oznamovatele došlo při rozřezávání nádrže ke vznícení zbytků asfaltu,“ popsal mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

První úspěch je na světě. Berani vyhráli Zubr cup v Přerově

První dílčí úspěch sezony je na světě. Extraligoví hokejisté Aukro Berani Zlín ovládli Zubr cup. K vítězství na přerovském turnaji jim stačila i porážka 3:4 v prodloužení proti domácímu týmu. Na druhém místě skončili domácí Zubři, třetí místo obsadilo Znojmo a čtvrtá byla pražská Slavia.

Papoušek je zase doma díky Facebooku

Stačí nechat na zahradě pootevřenou branku nebo doma dvířka u klece a domácí mazlíček je během chvilky pryč. Majitelé po svých ztracených zvířecích společnících pátrají různě, využívají jak služeb městské policie, tak stále častěji i sociálních sítí. Ty se v mnoha případech stávají užitečným nástrojem, zvířata se díky takzvanému sdílení příspěvků často najdou.

Když Chytil inspiruje. Dluhoš se Sedlákem skončili pod vrcholem

Cesta Filipa Chytila inspiruje. A motivuje zároveň. Před rokem slavil triumf na Memoriálu Ivana Hlinky. Následně uchvátil extraligu i New York Rangers, který na sedmnáctiletý talent ukázal v červnovém draftu NHL. A rovnou s ním podepsal nováčkovský kontrakt.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení