Oficiální návštěvu prezidenta České republiky Miloše Zemana sledujeme ZDE

Zlínský kraj „Vidím, že vám tady nesněží," pousmál se prezident, když včera přijel po pracovním obědě s hejtmanem Stanislavem Mišákem a zástupci velkých zemědělských podniků Zlínského kraje do Karolinky. Podívat se přijel do společnosti Crystalex CZ.

Hned po příjezdu se vydal na prohlídkuk výroby a setkal se také se zaměstnanci firmy. Promluvil i o svém odpočinku.

„Napoleon spal dvanáct hodin denně a skončilo to u Waterloo. Einstein spal dvanáct hodin denně a vymyslel teorii relativity. Já spím osm hodin, takže jsem někde mezi tím," pousmál se prezident.

PREZIDENT VYZVAL K VOLEBNÍ ÚČASTI

Zároveň prozradil, že jako malý být prezidentem nechtěl. „Chtěl jsem být hajný," zmínil. Důvodem prý bylo, že četl Káju Maříka. Včera znovu Miloš Zeman vyzval lidi, aby přišli k volbám. „Nejlepší by byla volební povinnost. Jako byla za Masaryka," pronesl.

Zmínil také, že 1/3 prezidentského platu dává na Klokánek a neopomněl ani tolik diskutované migranty.

„V Evropě je jich několik milionů a pokud se tady ujmou, zejména v Německu, tak německý azylový zákon umožňuje, aby si azylanti pozvali i své rodiny. Rodiny těchto migrantů jsou poněkud početnější, než rodiny evropské. Muslimové mají nárok na čtyři manželky. Je to zajímavé, má to něco do sebe, ale co ty tchyně?" odlehčil téma Miloš Zeman.

Ve Zlíně včera navštívil prezident společnost Tescoma. Tam se setkal s vedením firmy, prohlédl si výrobu a vývoj designu výrobků. Vedení společnosti pro něj připravilo speciální dar exkluzivní sadu nádobí s názvem President.

NA VYSOČINĚ SI DĚLÁ VAJÍČKA

I v Tescomě se setkal Miloš Zeman se zaměstnanci. „Vaši pánvičku používám na své chalupě na Vysočině, kde si na ní připravuji míchaná vejce a topinky. Což jsou také téměř jediná jídla, která umím uvařit," sdělil Zeman s úsměvem. Odpoledne se prezident vydal ještě na Slovácko. Po krátkém setkání s představiteli města Uherský Brod se sešel také s místními obyvateli.

Ani chladné počasí neodradilo občany od příležitosti vidět prezidenta Zemana na vlastní oči. Na setkání s hlavou státu dorazilo asi tři sta lidí. Miloš Zeman hned v úvodním slovu zmínil tragickou střelbu v místní restauraci Družba a uvedl také, že by měl dostat 28. října vyznamenání za hrdinství muž, který proti útočníkovi zasáhl židlí. Přítomní se také dotazovali na mediálně známou kauzu „Peroutka", kdy hlava státu tvrdí, že existuje článek, v němž autor údajně uvedl, že Hitler je gentleman. „Peroutka sympatizoval s nacismem, přestože se nenašel článek," zopakoval Miloš Zeman před uherskobrodským davem. Zítra návštěva prezidenta pokračuje programem v Otrokovicích a ve Zlíně.