Návštěvníci výstavy tak mohli obdivovat například kočky bengálské, corny srex, kurilské bobtail, britské kočky, ruské modré, mainské mývalí kočky nebo bezsrsté sphynx, či norské lesní a mnoho dalších exotických kočičích plemen.

Mezinárodní výstavu koček pořádal Český svaz chovatelů koček, konkrétně svaz chovatelů koček Zlín již počtrnácté a na zámku Nový Světlov byla počtvrté.

A protože jsem správný pejskař, nemohla jsem si tuto přehlídku nechat ujít. Kdo by si myslel, že vystavovatelé budou jen zapřísáhlí „kočkomilové“, mýlil by se. Většina z nich má totiž doma ještě psa nebo želvu či jinou domácí havěť.

Čtěte také: Ze zámeckého rybníčku v Bílovicích vytáhli utonulého muže

„Myslím, že habešská kočka je něco jako border kolie mezi psy. Přiběhne na zavolání, loudí jídlo když jíme a když si jí nevšímáme, vyleze nám za krk, jen aby se k němu dostala,“ popisuje mi svou „habešku“ Michaela Rybárová z Partyzánského.

Její kocour, kterého na výstavu přivezla, se jmenuje Hugo a podle slov své majitelky se tak vážně někdy chová jako pes.

„Naše kočka zase umí na povel sednout, dát pac i high five, a také za mnou chodí jako pes. Jsem moc ráda, že jsem si vybrala „habešku“, má výbornou povahu,“ svěřila se Jane El Kawaiová ze Skalice.

„S kočkami jsem vyrůstala a také jsme měli vždy psa, ale chovem koček se zabývám teprve sedm let, i když psy máme dál,“ usmála se zase majitelka něvské maškarní kočky Irena Stodůlková.

Její kočce Isabelle se focení moc nelíbilo, přesto milostivě předvedla do našeho fotoaparátu několik ze svých kočičích póz. „Chovat kočku je náročnější než psa,“ myslí si Irena Stodůlková.

„Při výstavách porota hodnotí vzhled kočky, její uši, oči, srst, velikost, povahu a u některých plemen i temperament,“ uvedl za pořadatele Zdeněk Krajča s tím, že kočičí šampioni za to sbírají od poroty body.

Doplnil také, že každá z koček na výstavě musela před přehlídkou projít veterinární „přejímkou“.

Čtěte také: Dominantou květinové expozice je nevěsta se sněhobílým pávem

I když není již karnevalové období, neuniklo mi, že spousta vystavovatelů, pořadatelé i porotci jsou v kostýmu koček.

„Výstava má vždy nějaké téma, loni to byl ples upírů, letos jsme zvolili, muzikál Cats,“ vysvětluje mi Zdeněk Krajča v kostýmu černého kocoura.

Na závěr prozradil, že sám doma chová třináct koček.

„Přijeli jsme sem ze Zlína, kočky máme rádi, ale máme doma psa a papouška a do této dvojice se kočka opravdu nehodí,“ vysvětlila mi s úsměvem návštěvnice Zuzana Makyčová, proč doma nemají kočku.

Doplnila, že výstavě dodalo na atraktivitě také krásné prostředí zámku Nový Světlov i slunečné jarní počasí.

A měla pravdu. Ale to už má exkurze pejskaře v kočičím světě končí. Slzí mi oči a začínám se mírně dusit.

Škoda, proto nemůžu mít doma kočku, jsem na ně alergická.

Na druhou stranu ale: kdo by doma kočku mít nechtěl?

Čtěte také: Mít jen krásnou tvář nestačí. Vítězce Miss Face se otevřou dveře k modelingu