Při hlavním líčení s obžalovaným Miroslavem Maslákem se kromě výpovědí svědků také přehrávaly odposlechy telefonních hovorů Miroslava Masláka v době, kdy podle své výpovědi vymáhal pohledávky na zlínských podnikatelích naprosto zákonnou cestou.

Právě tento odposlech pochází z pátku 26. října 2012. A skutečně dle výpovědí svědků z Hodonína byl poškozený v neděli 28. října v době kolem oběda brutálně zbit neznámým útočníkem.

Vadí mu, že nevidí do utajených spisů

Pondělní líčení se také tradičně neobešlo bez stížnosti obžalovaného Masláka. Opět byla z jeho strany vznesena stížnost na podjatost soudu. Mimo jiné Maslákovi také vadilo, že neměl možnost nahlédnout do spisu se stupněm utajení vyhrazené.

„Pan Maslák rozhodně není člověk, který by mohl do spisu s tímto stupněm utajení nahlédnout," uvedl k tomu předseda senátu Radomír Koudela. Maslákův současný advokát Pavel Jiříček však do jeho spisu nahlédnout může.

Výpovědi svědků se týkaly hlavně působení Masláka a jeho skupiny ve Zlíně, konkrétně na diskotéce Flip, a napadení poškozeného v Hodoníně v říjnu loňského roku.

„Hodil po mně popelník," říká servírka z Flipu. Kromě toho si ale údajně moc nepamatuje. „Měla jsem strach," popsala dojem ze skupiny asi čtyřiceti členů, kteří se šli do klubu „jen podívat". Podle ní nezaplatili útratu.

A právě když poškozená žádala zaplatit, hodil po ní jeden ze skupiny popelník. Ostatní si prý nepamatuje. Jen to, že se na diskotéce chovali, jako by jim to tam patřilo. Působili na ni také organizovaným dojmem.

„Krátce po této velké návštěvě jsme měli v klubu nahlášenu bombu," uvedl další svědek. „Šlo to celým Zlínem, vyklízeli jsme diskotéku," vysvětlil, jak se o tom dozvěděl. Jen připomněl, že po této návštěvě začaly v klubu problémy, které tam nikdy předtím neměli.

„Dá se říci, že dva až tři dny po ohlášení bomby se začalo po Zlíně mluvit o tom, že je za tím Maslák," vzpomněl si svědek.

Maslák se po celou dobu hlavního líčení u Krajského soudu ve Zlíně chová velmi arogantně. Skáče do řeči soudci, státnímu zástupci i svědkům. Vznáší námitky téměř jako hrdinové v americkém seriálu. Jeho obhájci nemají moc práce, dotazy svědkům a jejich výslech většinou provádí Maslák sám.

Podle státního zástupce bylo poškozeno asi 25 lidí a firem. Způsobená škoda činí nejméně jeden a čtvrt milionu korun, vyděračskými praktikami chtěli muži údajně dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 milionu korun. V ČR působili od jara do listopadu 2012 poté, co tři z nich přišli ze Slovenska, kde jsou stíháni pro obdobné skutky.

Většinu skupiny stíhají na svobodě

Maslák a další dva Slováci, Tomáš Ďuriš a Vladimír Haviar, čelí obžalobě z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. Radovan Helis ze Vsetína se údajně dopustil vydírání a šíření poplašné zprávy, Jan Surý ze Vsetínska čelí obvinění z vydírání. Prvním čtyřem hrozí až dvanáct let, Surému až osm let vězení. Všichni obvinění měli vymáhat oprávněné i vymyšlené pohledávky.

Podnikatelům podle obžaloby vyhrožovali, zapalovali auta a stříleli na jejich domy. Krom Masláka jsou všichni obvinění stíháni na svobodě, Maslák nyní žije mezi zdmi olomoucké vazební věznice