Kdyby se dostaly do prodeje, ošidili by výrobci stát dohromady o víc než 29 milionů korun.

Operace související s cigaretami nazvali vyšetřovatelé pracovně Sandál a Desta. První se týkala Lužkovic, druhá Všeminy.

Tisíce padělků, poznámky azbukou

Výrobnu ve Všemině objevili celníci v dubnu.

„Uvnitř bylo téměř dvacet tisíc padělků cigaret Classic označených padělky moldavských nálepek. Dále řezaný tabák a kompletní výrobní linka na výrobu a balení cigaret, matrice, raznice a předtisky, ale také čtyři sta tisíc velmi zdařilých padělků nálepek, pět set tisíc rozložených krabiček s moldavským polisem, další komponenty k výrobě včetně pěti milionů cigaretových filtrů a tři sta kilogramů speciálního lepidla," přiblížil mluvčí GŘC Jiří Barták.

Lidi ale celníci v továrně nenašli, zřejmě je někdo předem varoval. Na místě zůstaly jen pracovní poznámky dělníků psané azbukou.

„Další měsíce jsme pak místo sledovali a čekali, zda se do továrny někdo vrátí, ale neobjevil se nikdo," dodal Barták.

Na odhalení továrny v Lužkovicích spolupracovali s českými celníky jejich kolegové ze Slovenska. V moderní budově byly kromě kompletní výrobní linky také dvě linky balicí a k tomu asi 1,4 milionu neznačených cigaret, čtyři tuny řezaného tabáku a další komponenty a nástroje k výrobě nelegálních cigaret.

V Lužkovicích se i zatýkalo

„Součástí zásahu byly domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků na osmi místech Zlínska. Továrna byla odhalena letos v srpnu. Bylo to v rané fázi nelegální výroby, čímž celníci předešli zaplavení tuzemského trhu velmi zdařilými padělky cigaret značky Marlboro," podotkl Barták.

Při operaci Sandál v Lužkovicích měli vyšetřovatelé větší štěstí než ve Všemině. Zatčeno při ní bylo celkem osm lidí, z toho dva jsou podle Bartáka ze Zlínska. Všichni jsou stíhaní vazebně.

Pachatelé podle něj plánovali rozsáhlou a dlouhodobou nelegální výrobu cigaret.

„O tom svědčí mimořádná úroveň a kapacita vybudované nelegální továrny, protože byly k výrobě připraveny další cigarety značek Jin Ling, Globe a Mars. Operace zabránila škodě na nepřiznané a neodvedené spotřební dani z tabákových výrobků nejméně ve výši 26 milionů korun," dodal Barták.

O tom, že se v Lužkovicích padělaly cigarety, lidé, které Zlínský deník na místě oslovil, vůbec nevěděli.

„O ničem takovém nevím. To muselo být někde jinde," reagovalo téměř shodně šest různých lidí a poté i předseda komise místní části Jiří Jurčák.

Stejně kroutila hlavou i jeho žena, která pracuje v rodinné firmě na lužkovické návsi.

„Vím, že se tu nedaleko měl pančovat alkohol, ale o cigaretách slyším poprvé," řekl i zhruba šedesátiletý místní obyvatel. Podobně mluvil také prodavač v lužkovickém obchodě. Na razii celníků před dvěma měsíci si vzpomínal mladý muž v areálu výrobny plastových oken. Blíže ale věc nechtěl popsat ani komentovat.

Lidé o tom nevěděli

Starosta Všeminy, kde celníci v bývalém kravíně odhalili a poté sledovali druhou továrnu, o případu věděl.

„Bylo to asi před tři čtvrtě rokem. Byl jsem u toho, když se to zapečetilo, ale žádné další informace jsem nedostal. Věřím, že nikdo ze Všeminy v tom zapojený nebyl," řekl starosta Robert Tomšů.

Obyvatelé Všeminy ale podobně jako ti v Lužkovicích kroutili nad zprávou hlavou. „Ani nevím, komu ty budovy dnes patří," pokrčila rameny žena ve všeminském hostinci.

Budova je psaná na falešného Rumuna

Podle starosty jsou majetkové vztahy jednotlivých objektů a pozemků bývalého družstva hodně složité. Budova, kde sídlila nelegální továrna, byla navíc podle mluvčího celníků Jiřího Bartáka v katastru nemovitostí zapsána na neexistující rumunskou osobu s použitím falešného rumunského občanského průkazu.

Továrnu ve Všemině podle něj pravděpodobně řídili moldavští státní příslušníci.

„Operace odhalila v podstatě předsunutou nelegální výrobu cigaret ze zemí bývalého Sovětského svazu na území Evropské unie. Tím pachatelé pravděpodobně chtěli eliminovat ztráty způsobené odhalením pašování cigaret na vnější hranici Evropské unie, a chtěli tak zřejmě i snížit logistické náklady spojené s dopravou pašovaných cigaret," popsal Barták.

Také ve Všemině podle něj celníci továrnu odhalili v počáteční fázi výroby. Stejně jako v Lužkovicích tímto krokem zabránili tomu, aby se na zdejší trh dostaly padělané cigarety. Kvůli nepřiznané a neodvedené dani by stát v tomto případě přišel o tři miliony korun.

JITKA VOGLOVÁ