Sdělila to mluvčí zlínské krajské policie Jana Macalíková. „Podařilo se nám sesbírat důkazy a svědectví, která spojují hned třináct kauz vyšetřovaných po celé republice od roku 2010. Pachatelé na staré lidi používali vesměs podobné triky," přiblížila.

Například vloni v červenci zavolal dvaačtyřicetiletý muž pětaosmdesátileté ženě z Písku na pevnou linku.

„Představil se jí jako její vnuk a požádal o peníze, které urgentně potřebuje na velmi výhodnou koupi automobilu. Jednalo se o částku 150 tisíc korun. Dohodli se, že na smluveném místě babička předá peníze jeho kamarádovi, protože vnuk sám je velmi zaneprázdněn.

Žena takovou částku neměla doma, ale vyzvedla ji v bance a dle dohody předala. Až později se dozvěděla, že byla podvedena," uvedla Macalíková.

Podle stejného scénáře se uskutečnil i případ okradené šestaosmdesátileté ženy z Kroměříže. Ta přišla v červenci roku 2011 o 24 tisíc korun. Pachatelé si žádali padesát tisíc, ale tolik důchodkyně u sebe neměla.

Podobné lsti používali všichni čtyři pachatelé z Ostravska (31, 32, 35 a 42 let). Působili po celé republice. Staré lidi zmátli a přesvědčili tak, že ti mnohdy přišli o své celoživotní úspory.

„Na pachatele jsme dostali tip, ale prokázat jim sérii případů bylo těžké. Mimo jiné na ně ukázaly shodné pachové stopy. Máme důvodné podezření, že podobných podvodů zorganizovali společně nebo jednotlivě mnohem více," doplnila Macalíková.

Nejde o jedinou skupinu zlodějů a podvodníků, která okrádá staré lidi. Proto doporučujeme, aby lidé byli podezřívavější a nikoho cizího nepouštěli do bytu ani mu nesvěřovali peníze.⋌(poh)