Málek navíc stále zůstává ve vazební věznici i poté, co mu soud povolil kauci.

Již více než čtyři měsíce se pražský soud zabývá kauzou, v níž figurují čtyři muži. Zlínský rapper David Málek, bývalý elitní policista Marian Hanák, Roman Kurtin a Radek Vlk. Tato čtveřice želí obžalobě z toho, že měli stát ošidit nejméně o 36 milionů korun.

Šlo o kšeftování s hutním materiálem.

„Nejméně od roku 2010 až do loňského jara fiktivně vyvážet na Slovensko nakoupený hutní materiál od českých dodavatelů v cenách bez DPH. Tam také za tímto účelem založili obchodní společnosti, přičemž k faktickému vývozu zboží do této republiky nedošlo. Zboží naopak posléze měli prodávat různým odběratelům na území České republiky a finanční prostředky ve výši DPH, kterou státu neodváděli, si ponechávali pro osobní potřebu," tvrdí policie i obžaloba.

Hanák i Steel však vinu popírají. Naopak Kurtin se ke všemu přiznal. „Stručně ve své výpovědi uvedl, že veškerou odpovědnost bere na sebe," přiblížila dále mluvčí městského soudu Martina Lhotáková.

Radek Vlk prý fungoval jako takzvaný bílý kůň. Jeho role měla spočívat pouze v tom, že na příkaz Kurtiny vyzvedával hotovost v různých bankách.

Trest, který všem hrozí, ale není malý. Pohybuje se na hranici deseti let za mřížemi. Kdy si však muži vyslechnou odsuzující rozsudek anebo naopak výrok: zproštěni obžaloby, není až tak jisté. Poslední stání probíhalo v tomto týdnu, v úterý a ve středu.

„Jednání bylo ale nakonec odročeno, protože se k soudu nedostavilo několik předvolaných svědků, jejichž výslech senát považuje za důležitý. Všichni se omluvili. Proto budou předvoláni znovu na další termín," vysvětlila Lhotáková. Dodala, že datum dalšího projednávání bylo stanoveno na 24. října.

„Pokud se svědci dostaví, rozsudek by mohl zaznít," nastínila ještě mluvčí.

Kurtina i Steel jsou stále ve vazbě. A to bezmála již rok a tři čtvrtě. Sedm měsíců si tam odseděl i Hanák, kterého policie nejprve takřka půl roku hledala, protože se před spravedlností ukrýval. Jenomže ten na rozdíl od svých dvou spoluobžalovaných si už několik týdnů užívá svobody. Soud mu totiž povolil dvou a půl milionovou kauci, kterou za něj zaplatil jeden zlínský podnikatel.

Peněžitou záruku ve výši půl druhého milionu korun nabídl i zlínský rapper. A soud s ní rovněž souhlasil. „Doposud ale tuto částku na účet soudu nesložil," informovala dále mluvčí soudu Lhotáková. Na svobodě je rovněž třetí ze čtveřice mužů Radek Vlk.