Tento trest mu v úterý 13. března udělil Vrchní soud v Olomouci, k němuž se muž odvolal. Ten byl k němu dokonce ještě mírnější než zlínský krajský soud. Ten totiž původně Bartálovi udělil ještě o dva roky víc.

Sám muž přitom žádal soud, aby rozsudek zrušil a případ vrátil zpět do Zlína. Hájí se totiž tím, že svou známou nezabil. Prý si z loňského červnového večera, kdy žena zemřela, nic nepamatuje. Jen to, ji našel s kudlou v zádech. „Já jsem ji ale nezabil. V životě jsem žádnou ženskou ani nepraštil,“ tvrdil obžalovaný.

Uvedl, že si po návratu do domu nejprve myslel, že spadla a rozbila si hlavu. Když uviděl v jejích zádech nůž, vytáhl jej a pak si uvědomil, že jsou nyní na něm jeho otisky, začal zmatkovat.

Jeho zkratkovité jednání ale byl v tom, že tělo ukryl do šachty, kterou zaizoloval novinami a vazelínou a přikryl kobercem. Její oblečení spálil a další dny se snažil umýt krev a vyhazoval další věci, na níž byly nějaké stopy.

Lidem, kteří se po ženě ptali, tvrdil, že odjela za bratrem do Brna. Až za několik dnů se teprve obrátil na policii a oznámil, že ji vlastně pohřešuje.

Přestože u soudu opakovaně tvrdil, že byl tak opilý, že by ničeho podobného ani nebyl schopný, soudy mu neuvěřily. Naopak. Podle zlínského soudu mohl takto po sobě zahlazovat stopy jenom pachatel. Proto je potrestal nejvyšší možnou sazbou, tedy dvacetiletou. Podle olomouckého odvolacího soudu to byl však až příliš přísný trest.

„Ten jsme mu snížili o dva roky. Nikdy se totiž v minulosti ničeho podobného nedopustil, takže nejde o speciálního recidivistu. Navíc u něj není vyloučená resocializace. Pokud by dostal trest na samé horní hranici, tedy těch dvacet, tak potom jaký trest by měl dostat recidivista,“ poukázal mluvčí olomouckého soudu Petr Angyalossy.

Rozsudek je už nyní pravomocný.