Ve výpovědích obou mužů shledal soud nejasnosti u jejich výpovědí při přípravném řízení. Partner zavražděné, který měl intimní poměr s obžalovanou Thi Khanh, hodnotil její povahu jako výbušnou.

„Nedokázala udržet city na uzdě"

„Nedokázala udržet své city na uzdě," popisoval. Tvrdil, že chtěl svůj vztah s obžalovanou ukončit a dál si s ní jen telefonoval. To však obžalovaná vyvracela s tím, že naopak to byl on, kdo jejich poměr nechtěl skončit. „Dostal jsem tě do Česka, můžu tě dostat i z něj," měl jí podle ní vyhrožovat svědek. O dni, kdy byla zavražděna jeho družka, byly také nesrovnalosti a obžalovaná i svědek přednesli každý jinou verzi.

Klidný průběh neměla ani výpověď manžela obžalované. Nejprve tvrdil, že o milostném poměru nic nevěděl a milenec jeho ženy a jeho partnerka byli pro něj jako jeho rodiče. Soudkyně Iveta Šperlichová mu však tuto lež neprominula. Přečetla proto jeho výpověď na policii v přípravném řízení, kde popisuje, jak oba milence přistihl.

„Jednou to bylo v herně, kde jsem je přistihl při sexu, a jednou v bytě. On seděl na posteli a ona ležela. Oba byli nazí," znělo z jeho výpovědi. Nakonec přiznal, že to je skutečně pravda. To však neunesla obžalovaná. Za přiznání cizoložství manželky od ní sklidil výtky a žádost o rozvod. „Až se vrátím, napíšu žádost o rozvod. Anebo víš co? Napiš si ji sám," znělo v soudní síni, jako by se nejednalo o brutální vraždu devětapadesáti­leté ženy.

Přitom byla zavražděna brutálním a surovým způsobem. To potvrdil svou svědeckou výpovědí i znalec z oboru soudního lékařství Petr Kolembus ze soudního lékařství Fakultní nemocnice Olomouc.

V posudku, který vypracoval, je dopodrobna vysvětleno a popsáno, jakému útoku musela poškozená čelit. „Šlo o mnohačetná poranění prakticky celého těla. Nejzávažnější poranění byla v oblasti hlavy, která nakonec vedla k nástupu smrti poškozené. Šlo o zlomeniny v obličejové části hlavy, s těžkým a rozsáhlým krvácením nitrolebním a se zakrvácením do komor mozkových, což vedlo k rozsáhlému a těžkému otoku mozku a bezprostředně k nástupu smrti," popsal soudní lékař. Doplnil, že poškozená utrpěla mnoho ran.

Hlava byla poškozena nejvíce

„Ran bylo bezpočet, jen v oblasti hlavy byly kromě krvácejících osmi ran takzvané pohmožděniny, došlo i k odlomení lícní kosti. Hlava byla poškozena nejvíce," upřesnil Peter Kolembus s tím, že intenzita útoku na poškozenou byla velká.

„Těžká poranění a smrtelná vznikla velkou intenzitou," připomněl. Podle lékaře byly rány způsobeny i nástrojem tupým plošným a tupým hranatým, nejspíš šlo o kombinovaný sekáček s paličkou na maso.

Jak Peter Kolembus zdůraznil, poškozená musela čelit takto brutálnímu útoku minimálně dvacet minut a během takto dlouhotrvajícího útoku poškozená musela všechno vnímat a pociťovat jako těžké psychické a tělesné mučivé útrapy.

„Navíc zemřela, až došlo k nezvratnému a smrtícímu otoku mozku. Poškozená tak dál umírala desítky minut," připomněl soudní lékař.

Další hlavní líčení je odročeno na 11. až 12. prosince, kdy budou vyslechnuti další svědci a znalci z oboru psychologie a psychiatrie.