Dva obžalovaní se k zapálení autobazaru ve Slavičíně přiznali. Třetí mladík vinu popírá

Obžalovaní ze zvlášť závažného úmyslného zločinu obecného ohrožení stanuli včera u zlínského soudu. Sedmadvacetiletý Pavel Synek a dvaadvacetiletý Martin Machů se k činu přiznali.

Sedmadvacetiletý J. S., který si měl požár u Pavla Synka objednat, a je stíhán vazebně, vinu popírá. Žháři způsobili majiteli autobazaru Josefu Belákovi škodu devět milionů korun.

„Se zapálením autosalonu Beláka nemám nic společného. Pavel Synek lže, když tvrdí, že jsem po něm chtěl, aby to udělal," reagoval na výpověď obžalovaného Pavla Synka J. S..

Podle něj je za jeho stíháním práce policie a státního zastupitelství. „Jediný, kdo ztížil a ztěžuje objasnění tohoto případu, je krajský státní zástupce Roman Kafka a policie," prohlašoval včera u soudu J. S..

Státního zástupce Kafku však nevyvedl z míry. „Není to nic neobvyklého. Kdo například zažil spor s obžalovaným Miroslavem Maslákem ví, že je jen jeho slabý odvar," komentoval žalobce.

K požáru v areálu Vlárských strojíren ve Slavičíně došlo 23. února 2014. Motivem J. S. k zapálení autosalonu Josefa Beláka měla být msta za to, že svědčil v případu vykradení své kanceláře v roce 2010. J. S. si totiž z tohoto procesu odnesl trest tří let nepodmíněně. Za to, až se vrátil z vězení, chtěl zaplatit. „Seděl jsem kvůli tobě tři roky a teď to chci zaplatit," měl říct Josefu Belákovi J. S..

Jako bolestné za tři roky v kriminále si řekl o sto tisíc. Josef Belák mu však měl zaplatit jen padesát tisíc. J. S. později najal Pavla Synka, který mu dlužil peníze, aby autobazar Beláka zapálil, zní v obžalobě.

To podle své výpovědi zpočátku Pavel Synek nechtěl, dokonce to prý i odmítl. Nakonec prý ze strachu svolil. „Skončilo to tím, že jsem měl zapálit jen jedno auto v areálu Beláka," vypověděl Pavel Synek.

Nakonec požádal svého známého Martina Machů, aby jel s ním do Slavičíma. Po cestě mu sdělil, o co jde, že mají zapálit jedno auto v tomto areálu. Jak oba u soudu shodně popsali, nejdříve rozbili okénko u jednoho z vystavených osobních vozidel.

Machů polil sedadla benzinem a Synek je zapálil. I když se prý Martin Machů obával, že chytne celý autobazar, Synek to prý neakceptoval. Nakonec z místa utekli. „Nenapadlo mě, že to chytne celé, je mi líto, co se stalo," tvrdil včera Pavel Synek u soudu.

Při požáru autobazaru nakonec zasahovalo vloni osm jednotek hasičů. Nejprve vyjížděli k nahlášenému požáru přístřešku, oheň se ale rozšířil i na nově zrekonstruovanou budovu, kde byly zaparkovány luxusní vozy.

Shořelo sedmnáct osobních vozidel a čtyřkolka, které byly v době požáru v objektu.

Další jednání je naplánováno na 18. května. Budou vyslechnuti znalci oboru psychiatrie a psychologie, Podle státního zástupce Romana Kafky je možné, že bude ukončeno dokazování a padne v kauze požáru slavičínského autobazaru rozsudek.