Muž se ozval poprvé v úterý v 15.46 hodin.

„Oznámil z telefonního automatu na linku 158, že v obchodním centru uprostřed Zlína je uložena bomba. Policisté následně evakuovali celý objekt, nebezpečný prostor byl vyznačen páskou a lidé byli vyzváni, aby opustili i přilehlé náměstí Míru," připomenul sled událostí úterního odpoledne v centru Zlína mluvčí krajské policie Pavel Benedikt Stránský.

Kvůli anonymní hrozbě musela být na nějakou dobu také odkláněna doprava z ulic Rašínova a Dlouhá.

„O hodinu později se anonym znovu ozval na linku 158, tentokrát však z jiného telefonního automatu, se vzkazem, že bude proveden pumový útok v obchodním centru a že se policie a hasiči mají z místa stáhnout," doplnil policejní mluvčí.

Podle něj také policisté souběžně pátrali po pachateli této anonymní hrozby.

„Díky vynikající osobní znalosti zasahujících policistů z územního odboru policie ve Zlíně byl na základě zjištěných indicií vytipován muž, který by mohl být pachatelem," upřesnil Pavel Benedikt Stránský.

Ihned poté se rozběhlo pátrání po konkrétní osobě. Stačily necelé dvě hodiny.

„V areálu bývalého Svitu byl zadržen muž, který se při následném výslechu k anonymní hrozbě doznal. Pachateli je 36 let. Pochází z Karlovarska a dlouhodobě pobývá na Zlínsku," připojil detaily Stránský.

V minulosti byl podle něj pachatel jedenkrát podmíněně odsouzen za jinou trestnou činnost. V případě, že bude muž uznán vinným, hrozí mu za přečin šíření poplašné zprávy pobyt ve vězení až na tři léta.

Včerejší anonymní hrozba OC Zlaté Jablko si vyžádala nasazení celkem celkem 55 osob, z toho 30 příslušníků policie a dále členů hasičského záchranného sboru a strážníci městské policie.

„Bezpečnostní opatření skončilo v 19.00 hodin," upřesnil Stránský. Žádný podezřelý předmět nebyl v prostorách dotčeného obchodního centra nalezen a prostory byly opět zpřístupněny.