Obžaloba jej viní ze tří trestných činů – týrání osoby ve společném obydlí, znásilnění a vydírání.

„V případě pravomocného rozsudku hrozí obžalovanému trest pět až dvanáct let nepodmíněně," uvedl státní zástupce Leo Foltýn.

Přesto se ale včera senát usnesl, že není důvod k dalšímu vazebnímu stíhání a obžalovanému neprodloužil vazbu. „Jsem volný," reagoval na usnesení soudu Zahradník.

Ten svou vinu nadále popírá. Již dříve u soudu tvrdil, že Martinu Z. miloval.

„Měli jsme italskou domácnost, přesto jsem chtěl dát náš vztah do pořádku," tvrdil při své výpovědi v lednu.

Ve čtvrtek měly zaznít výpovědi svědků a znalců, ti se však z jednání omluvili. Při dalším hlavním líčení bude opět vyslechnuta i poškozená Martina Z.

Spory mezi dvojicí začaly na jaře loňského roku. Oba byli velmi žárliví a měli si navzájem kontrolovat elektronickou komunikaci. Zahradník svou přítelkyni občas prý i doma zamykal. Právě kvůli žárlivosti byly prý u nich doma hádky a napadání na denním pořádku.

Vše mělo vyvrcholit 15. dubna 2014, kdy měl Tomáš Zahradník Martinu Z. fyzicky napadnout, rdousit, ohrožovat nožem a nakonec ji i znásilnit. Navíc jí prý celý den vyhrožoval, že ji zabije. Pak ji měl odtáhnout do obýváku, kleknout na ní a pěstmi ji tlouctl do hlavy.

Toto mělo trvat několik hodin. Později po ní měl požadoval sex, který ale ona nechtěla.

„Ten navazoval na několikahodinové bití. Strašně jsem se bála, byla jsem v tu chvíli ochotna podstoupit cokoliv, jen abych přežila," svěřila se dříve mladá žena.

Obžalovaný u soudu nepopřel fyzické napadení družky, ale znásilnění, týrání a ohrožování nožem však odmítl. „Vzal jsem ji a hodil na postel, klekl jsem si na ni a dal jsem jí i pěstí," doznal se obviněný při lednovém hlavním líčení.

Obžalovaný se brání proti tvrzení o týrání poškozené i tím, že často nebýval doma. „Týrání, tomu nerozumím, když jsem jezdil po montážích, byl jsem doma jen o víkendech a ty jsme většinou trávili u mojí matky," tvrdil na svou obhajobu Zahradník

Podle psychologů trpí poškozená posttraumatickou stresovou poruchou. Jak sama přiznala, dodnes nemůže navázat partnerský vztah.