Za uvedené jednání mu podle státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové hrozí až desetileté vězení. Podle obžaloby okradl malenovickou společnost Dencop Lighting, kde jako obchodní zástupce pracoval od roku 2011.

Trestné činnosti se zde měl dopouštět pak v letech 2012 až 2015, kdy ji měl připravit o téměř šest milionů korun. Ke svému jednání se obžalovaný u soudu doznal.

„Obžalovaný jako obchodní zástupce poškozené společnosti vyvážel materiál z jejího majetku odběratelům, kterým ve skutečnosti nebyly vystavovány faktury. S tímto zbožím pak obchodoval na svůj účet.

Tímto jednáním způsobil poškozené společnosti škodu přesahující šest milionů korun," popsala jednání obžalovaného Oleksandra G. žalobkyně Pavlína Nesvadbová.

Podle ní v jednom případě došlo i k tomu, že aniž by k tomu byl zmocněn, měl Oleksandr G. sjednat za společnost kde pracoval dodatek ke smlouvě, na kterém změnil její uvedené číslo účtu na svůj účet, na který pak odběratel měl zaplatit odebrané zboží.

Podle žalobkyně chtěl obžalovaný využít i další dva nelegální vývozy zboží ze společnosti, ty však byly odhaleny a nad podvodníkem později spadla klec.

„Nechtěl jsem se obohatit, vždyť jsem platil i fiktivní faktury," bránil se u soudu.

Podle něj celá situace vznikla tím, že jako obchodní zástupce ručil za bezdlužnost odběratelů, které pro společnost Dencop získal. Jak u soudu uvedl, když tři firmy z Litvy nezaplatily, musel jednateli společnosti podepsat dlužní úpis a bianco směnku.

„On chtěl 4,5 násobek hrubé mzdy za neuhrazené faktury od dodavatelů. Nechtěl jsem přijít o místo, tak jsem to podepsal," vysvětloval dál.

Dokonce prý dlužné částky za tyto společnosti hradil, aby o tom majitel společnosti nevěděl. Podle obžalovaného díky tomu vzrůstající dluhy jej pak přiměly k projednávané trestné činnosti.

Bianco směnku a její existenci však při následné konfrontaci majitel poškozené společnosti popřel. Podle něj firmy své závazky platily, ale na účet obžalovaného. Tuto škodu majitel vyčíslil na 68 tisíc euro.

Jak dál při své výpovědi u soudu uvedl, obžalovaný nechal vyvážet zboží jejich společnosti svým partnerům v objemu až 40 milionů korun. Zboží pak prodával s dvacetiprocentní slevou.

Ve hře jsou tak i další miliony a to téměř o desetinásobek vyšší. Tak se totiž měly vyšplhat jednáním obžalovaného podle zástupce poškozené společnosti Milana G.

Tímto se ale v současnosti zabývá zlínská policie. Teprve vyšetřování ukáže, zda uvedenou škodu způsobil obžalovaný, nebo za touto trestnou činností stála organizovaná skupina pachatelů.

„Policie již vyšetřování ukončila, čekáme však na vyhodnocení materiálů ze strany poškozeného a na jeho případné doplnění oznámení," uvedl za krajskou zlínskou policii mluvčí Petr Jaroš, s tím, že se policie ke konkrétním jménům, ať už fyzických či právnických osob, vyjadřovat nebude.

„V současné době k tomu nebudeme poskytovat žádné informace a komentáře," uvedl jen na dotaz Deníku jednatel společnosti Milan G. Další hlavní líčení je naplánováno na středu 20. července.