Pro Likérku Drak to však podle výpovědi Tomáše Březiny u zlínského krajského soudu byl jen zisk jednoho dne za výrobu, distribuci a prodej nelegálního alkoholu. Celkem měla Likérka Drak vyrobit lihoviny z 5 milionů litrů lihu od dodavatele Moravia Chem.

Podle obžaloby tak měli hlavní obžalovaní Pavel Čaniga, Robert Sedlařík a Dominik Nagy společně s dalšími čtyřmi muži připravit stát na spotřební dani o jednu miliardu a 290 milionů korun. Za to můžou strávit ve vězení až 13 let, ostatní pak deset.

Žalobce tvrdí, že Pavel Čaniga jako jednatel Likérky Drak měl dodávat nezdaněný alkohol svým hlavním odběratelům společnostem Verdana a Nápoje Cyrano. Verdanu vedl Robert Sedlařík a v čele společnosti nápoje Cyrano stál Dominik Nagy. Ti tento nelegální alkohol pak podle obžaloby rozprodávali hlavně do velkoobchodů.

Podle obžalovaných ale fakticky tyto obchody řídili bratři Radek a Tomáš Březinovi.

Při posledních líčeních v úterý a ve čtvrtek vypovídali jako svědci obžalovaní, kteří jsou za stejnou trestnou činnost souzeni u olomouckého krajského soudu. Ten je za více než šestimiliardovou škodu na daních nepravomocně poslal loni na mnoho let do vězení.

V úterý tak předstoupil před senát krajského soudu ve Zlíně šéf lihové mafie Radek Březina. Faktický majitel Likérky Drak a společností Verdana, Nápoje Cyrano i Moravia Chem. Ve Zlíně se však zdržel pouze dvě minuty, odmítl totiž vypovídat.

„Jelikož jsem souzen v souběžné věci, nebudu vypovídat," uvedl. Stejně jako on, možnost nevypovídat využili i další svědci z této kauzy Václav David nebo Radek Menšík.

Ve čtvrtek u zlínského soudu svou svědeckou výpověď ale neodmítli svědci Lubomír Kaláč a Tomáš Březina. Ten ochotně odpovídal na dotazy soudu a popsal výrobu a distribuci Likérky Drak, kterou ve skutečnosti „hlídal" bratrovi Radkovi.

„Všichni tři byli bílí koně," tvrdil o hlavních obžalovaných Kaláč při své výpovědi ve Zlíně. „Jeden vyráběl a ostatní dva prodávali," vysvětlil práci Čanigy, Sedlaříka a Nagye Kaláč.

Pavel Čaniga u soudu nesouhlasil s výší škody. Bránil se, že daňový únik ve skutečnosti nebyl tak vysoký, jak obžaloba uvádí. Podle něj se takové množství alkoholu na linkách ve Chvalčově ani nemohlo vyrobit. Podle svědectví Kaláče se rum míchal několikrát v Ostravě a lihoviny pod značkou Drak i v bývalém areálu Svitu ve Zlíně, a to v době, kdy do Likérky Drak přišla celní kontrola.

Jenže argumentaci, kterou se Čaniga hájí, zpochybnil ve čtvrtek svou výpovědí Tomáš Březina. „Celkové množství vyrobeného alkoholu bylo tak ze 4,5 až 5 milionů litrů nelegálního lihu. Měsíční zisk byl jeden milion korun," uvedl.

„Ano, dělalo se i jinde, ale na celkové množství z Likérky Drak to vliv nemělo," tvrdil Tomáš Březina. Podle něj se z pohledu trhu v Česku prodávalo 80 – 90 procent ilegálního lihu a lihovin. Co se týká celní kontroly, Březina u soudu naznačil, že někteří celníci naschvál prováděli kontrolu v Likérce Drak nedůsledně.

„Bratr o kontrolách věděl dopředu, navíc celníci provádějící dozor byli laxní," komentoval. Hlavní líčení pokračuje 20. února.