"V ten okamžik sedělo v autobuse deset lidí," informovala mluvčí zlínské policie Lucie Javoříková. Po nárazu střely praskla skleněná výplň posledního okna před kloubem a autobusem proletěl úlomek skla.

"Nezranila nikoho, celková škoda se vyšplhala na 8500 korun," upřesnila Javoříková.

Střelec se podle ní dopustil trestného činu poškození cizí věci. Za to mu hrozí až roční pobyt za mřížemi. Okolnosti podle Javoříkové zatím nenasvědčují tomu, aby byla určena přísnější právní kvalifikace.

Ilustrační foto.
Otec bodl syna nožem do břicha. Lituje

"Vyšetřování je teprve na začátku a není vyloučeno, že věc překvalifikujeme. Uvidíme, to ale ukáže ještě další vyšetřování,“ vysvětlila mluvčí Lucie Javoříková. Podle ní policisté zatím v této chvíli nevědí, jakou zbraní bylo vystřeleno.

„Ukáže se, jestli byla život ohrožující,“ doplnila zlínská policejní mluvčí.

Za poslední rok to přitom není první taková událost, kdy se terčem útoku stal vůz MHD Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice. Vloni den před Štědrým dnem velkým kamenem zaútočil neznámý pachatel na linkový autobus v centru Zlína.

Pátrání po nebezpečných pachatelích, kteří měli v pondělí přepadnout vůz pošty v Hornom Srnie na Slovensku
Poštovní lupiči z Horného Srnie, kteří se ukrývali i na Zlínsku jsou dopadeni

Kámen roztříštil boční sklo, prolétl vozem a přistál na podlaze na protější straně vozu. Naštěstí v těchto místech v okamžiku útoku nikdo nestál ani neseděl. Ve voze byl tehdy jediný cestující.

„V okamžiku, kdy se vůz rozjel, uslyšel řidič silnou ránu a řinčení rozbitého skla. Až když vozidlo zabrzdil a mohl se rozhlédnout po interiéru autobusu, uviděl v jeho zadní polovině přibližně deseticentimetrovou díru ve skle bočního okna. Střepy byly rozházeny na nejbližších sedadlech i na podlaze vozu. Pod sedadly na protější straně autobusu ležel těžký kámen,“ popsal tehdy mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.

Kámen byl počmáraný nějakou kresbou, připomínající smajlíka, a nápisem, který na první pohled nebyl dostatečně čitelný ani srozumitelný. Kámen si odvezli policisté. Pachatel zřejmě z místa útoku okamžitě zmizel, protože řidič již nikoho podezřelého neviděl.

Miroslav Maslák
Z Miroslava Masláka je žalobce, vzal si na na mušku soudce Radomíra Koudelu