Případ brutálního napadení se zbraní a okradení čerpadlářky na benzince v Chropyni z října 2013 začal v pondělí projednávat zlínský krajský soud.

„Hodil jsem se jim se svým rejstříkem do krámu," bránil se u soudu Roman Z.

BENZINKU PRÝ CHTĚL PŘEPADNOUT MUŽŮV ZAMĚSTNAVATEL

Souzený muž údajně v den přepadení slavil narozeniny, které měl mít další den, a tak prošel hodně barů a pil alkohol. Mimo jiné mu měla dojít textová zpráva od zaměstnavatele, že jej propouští.

A tak se k němu vydal pro své osobní věci. Obžalovaný pracoval v autobazaru v Kyselovicích, necelé dva kilometry od čerpací stanice v Chropyni, která byla přepadena.

Jak u soudu Roman Z. naznačoval, údajně měl jeho zaměstnavatel finanční problémy a chtěl po něm, aby přepadl benzinku. Zaměstnavatel měl tímto způsobem vyžadovat projevení vděku za to, že dal obžalovanému po návratu z vězení práci a bydlení.

„Jenže já jsem o tom nechtěl ani slyšet, pak se ke mně začal zaměstnavatel chovat odměřeně," tvrdil u soudu obžalovaný.

Tuto variantu události však svědek, daný zaměstnavatel, u soudu popřel. Podle něj to byl právě obžalovaný, který o vyloupení benzinky mluvil.

„Já ho ale neposlouchal, nezajímalo mě to," přesvědčoval soud svědek.

SVĚDKYNĚ OBŽALOVANÉHO NEPOZNALA

Jasno do případu zatím nevnesla ani přepadená žena. Soudu sdělila své překvapení nad tím, že obžalovaným z jejího napadení je právě Roman Z. „Chodil k nám na kafe i několikrát denně," nechala se slyšet. Podle ní měl lupič jinou postavu i hlas.

„Už jsem odcházela a zrovna jsem zakódovala budovu. Když jsem sáhla na kliku a zmáčkla ji, rozrazily se dveře. Stál tam muž se zbraní v ruce a na hlavě měl kuklu," vzpomínala na otřesné okamžiky poškozená čerpadlářka.

Podle jejího svědectví ji muž tak surově odstrčil, že doslova vlétla zpět do místnosti. „Dej sem peníze," poručil jí mužský hlas za kuklou. To prý odmítla, a tak ji útočník silně udeřil do spánku. Žena ztratila vědomí. Když procitla, byla svázaná šňůrkou od tepláků a zjistila, že tržby ve výši asi 240 tisíc jsou pryč.

PŘI ODROČENÍ SE PROJEDNÁ ZDRAVOTNÍ ÚJMA

Poškozená zažila přepadení už několikrát.

„Ale nikdy neproběhl fyzický kontakt, i když jsem se musela dívat do hlavně pistole," zmínila.

Podle jejích slov v ní poslední přepadení spustilo lavinu zdravotních komplikací. Žena byla i na dlouhodobé pracovní neschopnosti. To, jakou měl obžalovaný způsobit svým činem zdravotní újmu poškozené, určí znalci 9. ledna příštího roku, na kdy je jednání odročeno.