Z činu je obžalován čtyřiačtyřicetiletý Jan P. ze Zlína. V případě prokázání viny mu hrozí až patnáctileté vězení, případně i výjimečný trest. Obžalovaný svou vinu od počátku svého zadržení popírá.

Osmnáctiletého Ondřeje H. našla ráno 5. prosince 2001 v tratolišti krve v baru uklízečka, kde Ondřej pracoval. Byl ubodán čtrnácti ranami nožem. Z podniku, kde pracoval, zmizela i tržba, necelých třicet tisíc, lahve s alkoholem, cigarety a tři mobilní telefony. Po vrahovi tak hrůzného činu se rozběhlo usilovné policejní pátrání.

K tomu, aby policisté podezřelého Jana P. z této vraždy mohli tenkrát usvědčit, však chyběly důkazy.

„Oblbl jsem detektor lži, policajti na mně nic nemají," měl se chlubit mezi známými tenkrát obžalovaný.

Jenže případu se ujal nově zřízený speciální tým Tempus, který se neobjasněnými vraždami zabývá. Na základě nových skutečností a výpovědí svědků tak mohli policisté loni v červnu podezřelého dopadnout.

Jan P. u soudu přiznal, že v noci kdy byl Ondřej H. zavražděn v tomto baru byl, dokonce prý s mladíkem hráli šipky. To, že by byl poslední, kdo zabitého Ondru viděl popřel, tvrdil, že tam po jeho odchodu zůstal ještě jeden host, který měl mít s mladíkem spor.

„Můj mandant zásadně vinu popírá a s obžalobou tak, jak byla podána krajským státním zastupitelstvím zásadně nesouhlasí," zdůraznil advokát obžalovaného Tomáš Sedláček.

Zásadní informace však ve čtvrtek přednesli dva svědci. Bratr a bývalá partnerka obžalovaného. Oba se vyjadřovali k noci, kdy obžalovaný nad ránem přišel domů z baru. Oba soudu popsali, že měl světlou bundu, která byla od krve. V tašce měl mít podle jejich výpovědí láhve s alkoholem, cigarety a žetony. Tedy to, co bylo v baru odcizeno. Bývalá přítelkyně také vypověděla, že se před ní Jan P. prořekl.

„Řekl: Nechtěl jsem ho zabít, ale on to viděl," sdělila svědkyně před soudem.

„Považuji za klíčové svědectví bývalé družky obžalovaného," okomentoval státní zástupce Roman Kafka.

Podle něj svědkyně přesně popsala věci, které měl obžalovaný u sebe krátce po tomto činu a které pocházely z trestné činnosti.

„Popsala jak se choval, jak vypadal, že byl od krve, jak se prořekl, jak jí vyhrožoval. Stejně tak byla klíčová výpověď i bratra obžalovaného," doplnil Kafka.

Obžalovaný také měl zálibu v nožích. Ty neustále nosil u sebe. Známa je také jeho trestní minulost. Zejména majetková a násilná trestná činnost. V minulosti měl fyzicky napadat své přítelkyně i bratra.

Soudní znalkyně z oboru psychologie Romana Hűbnerová, která vypracovala psychologický profil obžalovaného, ho u soudu označila jako psychopatickou osobnost se sklony k agresivitě. Podle ní je nevěrohodnou osobností.

Při prvním hlavním líčení ve čtvrtek vypovídala i matka zavražděného Ondry. Popisovala jakou měl povahu.

„Byl to pohodový kluk, neměli jsme s ním problémy," vzpomínala na syna.

Popsala i jak se Ondra nevrátil 5. prosince ráno domů.

„Jeli jsme do baru, kde pracoval. Všude byly policejní pásky a novináři. Přišel za námi policista a ptal se nás, jak jsme se to dozvěděli. Řekla jsem mu, že hledám syna, nepřišel domů," vzpomínala na nejhorší okamžik v životě.

Další hlavní líčení pokračuje v pátek, kdy budou vyslechnuti další svědci a znalci. Možná zazní i rozsudek.