„Podařilo se nám zajistit stopy a získat další poznatky o pohybu lupičů, které budeme v následujících dnech dále rozpracovávat společně s policisty ze sousedního státu,“ uvedla dnes policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Zároveň potvrdila, že s největší pravděpodobností jsou už banditi mimo Rokytnici na Slavičínsku. Právě malá víska poblíž slovenských hranic žila policejními manévry celé pondělí. Ozbrojenci utekli do okolních lesů a policisté uzavřeli silnici do části Kochavec. Bandity v ten den dokonce zahlédla, stejně tak pár místních, ale nechytla. Už dnes kolem poledne byl v obci obvyklý klid, místní si ale nepovídali o ničem jiném.

Pátrání po nebezpečných pachatelích, kteří měli v pondělí přepadnout vůz pošty v Hornom Srnie na Slovensku
Policisté v pátrání po lupičích mají první stopy, oblast hlídali i v noci

„Vrtulník nás rušil dlouho do noci. Chápeme, že pátrali po lupičích, ale jak to, že je ještě nemají?“ ptá se podobně jako řada dalších místních obyvatel Simona Goňová. Žije s rodinou jen kousek od silnice vedoucí z centra Rokytnice na Kochavec. Celé pondělí se místní na výzvu policie měli zdržovat doma a rozhodně nevycházet do okolních lesů a polí. Dnes už mohli. „Jedu na chalupu, máme ji v lese u Kochavce, tak ji musím zkontrolovat,“ naznačil dnes Radim Šebák. Neměl strach, že ve své chalupě narazí na nevítané hosty?

Pátrání po nebezpečných pachatelích, kteří měli v pondělí přepadnout vůz pošty v Hornom Srnie na Slovensku
Manévry na Slavičínsku: bandity ze Slovenska loví desítky policistů

„Nebojím se. Policie tu oblast celou prohledala. Viděl jsem, jak každou hodinu vzlétá vrtulník. Pokud nejsou schovaní někde v křovinách, tak už určitě utekli,“ myslel si místní obyvatel. Na přeshraniční spolupráci policie jsou místní docela zvyklí. „Stávalo se tady, že ze Slovenska proběhli nějací utečenci, ale to už je dávno,“ zmínila ředitelka základní a mateřské školy v Rokytnici Dana Žalková. Poštovní doručovatelky musí v těchto dnech nosit poštu i tam, kam se jiní zatím bojí vkročit. „Co naděláme? Je to naše práce a my musíme všechny obejít. Je jedno, kde bydlí,“ pokrčila rameny jedna z místních mladých doručovatelek, která si nepřála uvést své jméno. Situaci slovenských kolegů nechtěla komentovat. „Co nám zbývá?“ pousmála se. 

Co na situaci říká bezpečnostní expert Andor ŠándorBezpečnostní expert a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR Andor Šándor.Zdroj: Deník / VAIZ Zdeněk„Je těžké hodnotit situaci, protože neznám terén, kde policie hledala uprchlé lupiče. Také hledané osoby neznám. Není jasné, jestli si oblast například před loupeží „obhlédli", nebo prostě terén, kde se pohybují, dobře znají. Pokud jde o kopcovitý, zarostlý, zalesněný terén, mohou eventuálně policii utéct. Záleží také, jak byla policejní akce zorganizovaná a jaká byla součinnost složek na místě, zda třeba vrtulník byl schopen přeletět všechna místa.

Netroufnu si říct, zda za tím, že tito tři pachatelé loupežného přepadení nebyli ještě dopadeni, je neúspěch policie. Navíc policie tuší, že pachatelé jsou ozbrojeni. A rozhodně si netroufnu říct – protože nemám o případu detailní informace, a proto bych mohl speklulovat – že to byli asi v uvozovkách velmi šikovní lupiči. I když 17 500 eur není zase tak vysoká částka, kvůli které by policisté měli riskovat život, nejde přece například o únosce dětí…

A jak dlouho se podaří lupičům skrývat? Případně jestli se jim podaří „vypařit"? Znovu bych řekl, nevím, jestli měla loupež zraněné nebo mrtvé, 17 500 eur je částka, pro kterou policie horkou stopu nebude sledovat dlouho. Otázka je, jaké stopy pachatelé po sobě zanechali, zda je například slovenská policie schopná tyto pachatele ztotožnit. Oni se nemohou skrývat dlouho v lesích, to je taky přestane bavit. Záleží také na tom, jak bude česká policie ochotná, motivovaná (pozorností) udržovat bdělost. Čím déle ti lupiči utíkají, tím více stopa chladne a pravděpodobnost úspěchu dopadení se snižuje, ale neznamená to, že tito pachatelé nakonec nemohou být dopadeni.