„Jedná se o sedmatřiceti­letého muže z Hodonínska, který když zrovna nebyl ve vězení, tak pobýval na Uherskohradišťsku," uvedl policejní mluvčí v Uherském Hradišti Aleš Mergental.

Tehdy jej krátce po zadržení kriminalisté obvinili ze spáchání 17 vloupání a obviněný recidivista putoval do vazební věznice. Vyšetřování jeho trestné činnosti pokračovalo, a tak se podařilo objasnit dalších 27 případů, v nichž se tento zloděj vloupával do bytových domů v Uherském Hradišti. Ve všech nyní objasněných případech měl s sebou pomocnice. Jednalo se buď o osmnáctiletou nebo dvacetiletou ženu, s nimiž se v nočních hodinách vydával jen tak naslepo do uherskohradiš­ťských ulic.

Snažili se násilně překonat vchodové dveře bytových domů, což se jim většinou podařilo. Potom už procházeli chodby a kradli převážně boty: dámské, pánské, ale i dětské. „V jednom domě ukradli ze sklepa jízdní kolo, v jiném zase lahve s vínem," sdělil policejní mluvčí.

V průběhu noční akce tak kradli i v několika domech za sebou. Jedné noci se jim jaksi nedařilo a v ulicích Průmyslová a Svatováclavská se pokusili dostat do šesti domů, ale ve všech případech byli neúspěšní – buď se tam nedostali, nebo nic, co by podle nich stálo za krádež, nevzali.

Dvě mladé ženy, které se tak se zkušeným zlodějem učily, se v několika případech vydaly krást spolu samy. Jindy zase do dvojice přibraly ještě další dvě ženy ve věku dvacet a čtyřicet let. Těchto objasněných vloupání, která mají na svědomí samy ženy je osm.

Při vyšetřování krádeží se podařilo zajistit ukradené jízdní kolo a jeden pár sportovních bot. Celková škoda, kterou skupina zlodějů v objasněných 35 případech způsobila, je sedmnáct tisíc korun.

Sedmatřicetiletému muži tak kriminalisté ve vazební věznici sdělili obvinění ze spáchání pokračujících trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci, za což mu ze zákona hrozí až pětileté vězení. Osmnáctiletá a dvacetiletá žena, obě z Uherskohradiš­ťska, jsou obviněny z pokračujících krádeží a poškození cizí věci, další dvě ženy ve věku dvaceti let jsou obviněny z krádeže. Všech pět pachatelů ukradené věci používalo pro získávání peněz, které potřebovali mimo jiné na obstarání drog.

„Přestože celorepublikový průměr krádeží vloupání meziročně klesl, Zlínský kraj se této statistice mírně vymyká. Sice zaznamenal pokles krádeží vloupáním do bytů o 44 procent a chat a chalup o 28 procent, na druhou stranu o 36 procent narostl počet krádeží vloupáním do obytných domů," uvedl za společnost TOKOZ František Brož. to firma je nejstarším nepřetržitě fungujícím českým výrobcem zámků a kování.

Základem prevence je také důkladné uzamykání vchodových dveří, aby se po bytovém domě nemohl kdokoliv a kdykoliv pohybovat. Dbát by se mělo také na kvalitu zámků a případné zajištění objektu kamerovým systémem.