„Loňský rok, co se týká nehodovosti, se do našich statistik rozhodně nezapíše zlatým písmem. Dopravní situace určitě ve Zlínském kraji není ideální," komentoval statistiky nehodovosti za uplynulý rok ředitel policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček.

Chodci byli 
účastníky 184 nehod

Podle krajské policie je alarmující i fakt, že každý druhý člověk, který v silničním provozu loni zemřel, byl cyklista nebo chodec. Ti ve smutných statistikách vévodí na prvním místě s počtem 15 usmrcených, za nimi následují cyklisté s celkovým počtem 7 mrtvých.

Následují je řidiči osobních vozidel v počtu 8 usmrcených. Na silnicích zahynulo také 6 spolucestujících, 2 řidiči nákladních vozidel a 3 motocyklisté.

„V loňském roce šetřili policisté v rámci kraje celkem 184 nehod s účastí chodců, což je o 21 více než v roce 2014. Při těchto nehodách se také, 39 osob těžce zranilo a 115 chodců vyvázlo s lehkým zraněním. Ve 45 případech kolizí zavinili sami chodci. Celkem 70 nehod se stalo na přechodu pro chodce," vyjmenovala za krajskou zlínskou policii mluvčí Lenka Javorková.

K jedné takové nehodě kdy byl usmrcen chodec na přechodu, došlo i v závěru loňského roku v obci Horní Bečva na Vsetínsku.

„Ve chvíli, kdy přecházel po přechodu, přijel na přechod s vozidlem Škoda Fabia i jednapadesátiletý muž z Karvinska ze směru od Slovenska. Došlo ke střetu chodce a vozidla, po kterém zůstal chodec na vozovce. Muže převzali v kritickém stavu záchranáři. Bohužel chodec zraněním podlehl," uvedl za vsetínskou policii mluvčí Vladislav Malcharczik.

Nevšimla si muže při objíždění kolony

V polovině ledna zase došlo mezi Hlukem a Boršicemi u Blatnice na Uherskohradišťsku ke střetu mezi osobním vozidlem a chodcem. Tento střet si však naštěstí nevyžádal lidský život, došlo při něm ale k těžkému zranění chodce.

„Devatenáctiletá řidička fordu jela od Hluku směrem na Boršice u Blatnice. Stejným směrem šel při levém okraji vozovky i šestapadesátiletý chodec. Ve chvíli, kdy řidička objížděla kolonu odstavených vozidel, si zřejmě chodce nevšimla a narazila do něj.

Chodec utrpěl zranění, která si vyžádala letecký transport do nemocnice," popsala nehodu mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová.

Policistům v kraji přidali starosti i cyklisté. Při loňských nehodách jich zemřelo 7, 48 se těžce zranilo a 238 lehce. K jedné nehodě s tragickým koncem došlo také nedávno v Napajedlích na Zlínsku v ulici Komenského.

„Projížděl tudy na kole místní šestapadesátiletý muž, který v mírném klesání komunikace havaroval na vozovku. Při pádu utrpěl zranění neslučitelná se životem a na místě nehody zemřel. Přesnou příčinu úmrtí určí až nařízená zdravotní pitva," přiblížila tehdy nešťastnou nehodu mluvčí zlínské policie Lucie Javoříková.

Zároveň varovala, že lidé by měli v této situaci, kdy je špatná sjízdnost vozovek kvůli zhoršenému počasí, více zvážit, zda sednou na kolo nebo zvolí vhodnější způsob dopravy.

„Na skupinu chodců a cyklistů se budeme v letošním roce, tak jako v loňském, zaměřovat i preventivně. Budeme provádět akce zaměřené na viditelnost spojené s rozdáváním reflexních prvků a upozorněním, že být vidět je pro bezpečnost velmi důležité," zdůraznila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

„Tyto údaje by neměly být pouhou informací, ale také varováním. Mezi hlavní zásady patří bezesporu to, aby chodci a cyklisté byli v silničním provozu dostatečně vidět. Zároveň musí mít každý řidič neustále na paměti to, že zdaleka ne každý chodec je zodpovědný a že v podstatě neustále hrozí riziko, že se s takovýmto ,neviditelným' chodcem střetne," doplnil krajský policejní mluvčí Petr Jaroš.

Vjel do protisměru přímo do dodávky

Ale neopatrnost stojí životy i řidiče. Stejně jako v případě šestapadesátiletého řidiče osobního vozidla ford. Ten před nedávnem mezi obcemi Bílavsko a Bystřice pod Hostýnem vjel na rovném úseku komunikace z dosud nezjištěných příčin do protisměru, kde se čelně srazil s nákladním vozidlem převážejícím nebezpečné látky.

„Po nárazu bylo vozidlo Ford odhozeno zpět do pravého jízdního pruhu, kde se střetlo s vozidlem Škoda Roomster. Řidič fordu utrpěl při nehodě smrtelné zranění. Šofér druhého osobního vozidla vyvázl podle předběžných informací s lehkým zraněním. Při dopravní nehodě nedošlo k úniku přepravovaných pohonných hmot. V době vyšetřování byla komunikace uzavřena. Policisté dopravu odkláněli," informovala tehdy za kroměřížskou policii mluvčí Barbora Balášová.