Krajští kriminalisté podle ní pětici osob zadrželi při lednovém zásahu na teritoriu Zlínského a Jihomoravského kraje.

„Dva z mužů zadrželi vzhledem k jejich předchozí trestní minulosti kolegové ze zásahové jednotky z Brna,“ upřesnila. Kriminalisté pak pětici mužů ve věku od 22 do 62 let, z nichž je jeden cizinec, obvinili ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a na dva z mužů podali podnět na návrh na vzetí do vazby, který soud akceptoval.

Vážná dopravní nehoda v Napajedlech.
Nehoda v Napajedlech na hlavním tahu si vyžádala dvě vážná zranění

Jednoho z mužů kriminalisté přistihli a zadrželi ve vozidle Audi A7. „Jelikož měli kolegové podezření, že zadržený ve vozidle převáží drogy, auto zajistili. K ohledání tohoto osobního vozidla přizvali kriminalisté psovoda se služebním psem, který se specializuje právě na vyhledávání omamných a psychotropních látek,“ uvedla mluvčí.

PES ODHALIL DROGY V ÚLOŽNÉM PROSTORU

Desetiletý služební pes jménem Cage kriminalistům označil v úložném prostoru vozidla místo výskytu drogy, které se zpočátku zdálo málo pravděpodobné pro její uschování.

Roman Čechmánek u soudu ve Zlíně.
Čechmánek: Nikdy jsem neřekl, že mám peníze v USA

„Kriminalisté tak museli část vozidla pracně rozmontovat a objevili velmi dobře utajovanou skrýš,“ popsala Lenka Javorková. Z této skrýše následně vytáhli téměř 50 gramů krystalické látky, kdy se s největší pravděpodobností jedná o pervitin, ale to potvrdí až výsledky znaleckého zkoumání.

Krajští kriminalisté na vyšetřování tohoto nejrozsáhlejšího případu drogové problematiky nadále pracují. „Třem z pětice obviněných hrozí až desetiletý trest odnětí svobody, dvěma obviněným trest vyšší – až dvanáct let,“ dodala Lenka Javorková.