Stopa vede na Slovensko. Podle obhájců se jedná o zásadní obrat v případu. Vrchní státní zástupce Jaroslav Kandráč ovšem tvrdí, že to nelze jednoznačně říct

V případu brutálního činu se totiž objevily nové skutečnosti. Byla ztotožněna DNA na kukle, která byla použita při trestném činu a která nepatří ani jednomu z odsouzených. Obhájce Davida Šimona Pavel Fišer tak bude žádat soud o obnovu řízení. DNA je podle něj nezvratitelný přímý a zásadní důkaz.

„O existenci neztotožněné DNA na kukle policisté věděli již v průběhu přípravného řízení, jen ještě netušili, komu patří. Nyní se ale po jejím ztotožnění jedná o zásadní obrat v řízení," informoval obhájce Davida Šimona Pavel Fišer. Jak prozradil, stopa vede na Slovensko. „Má se jednat osobu slovenské národnosti, která je dosud v pohybu," přiblížil obhájce.

Naznačil také, že není vyloučeno, že policie tají, kdy byla tato DNA ztotožněna. „Zatím se mi nepodařilo i přes mou velkou snahu zjistit, komu DNA patří a kdy došlo k jejímu odhalení. O ztotožnění DNA jsem se dozvěděl až po vydání rozsudku Vrchního soudu v Olomouci," stěžoval si Pavel Fišer. Dodal, že tuto novou skutečnost mu pouze potvrdil dozorující krajský státní zástupce Leo Foltýn.

Ten se odmítl Deníku k věci vyjádřit. „To je samostatné šetření, nebudeme k tomu podávat žádné informace," sdělil pouze. Také vyjádření krajské policie bylo jednoznačné. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat, informace může sdělit dozorový státní zástupce," uvedl jen krajský policejní mluvčí Petr Jaroš.

Kukla, na které došlo ke ztotožnění dříve neznámé DNA, byla kriminalisty nalezena společně s rukavicemi a mobilním telefonem zavražděného seniora na konci obce Slopné. Podle výpovědi jednoho ze svědků v průběhu hlavního líčení u krajského soudu ve Zlíně měl tyto věci vyhodit z auta právě Maroš Straňák. Podle Pavla Fišera z nalezeného mobilního telefonu zavražděného mělo být před činem několikrát voláno právě na Slovensko.

„Je to zcela zásadní obrat v řízení. Na žádost klienta podáme dovolání k Nejvyššímu soudu. Budeme se ale snažit o obnovu řízení, v současné době připravujeme návrh, myslím, že státní zástupce se obnově řízení nebude bránit," doufal obhájce Davida Šimona Pavel Fišer.

„Ano, jedná se o důležitou indicii, ale neznamená to, že by byl vynesen nesprávný rozsudek nad obžalovanými Šimonem a Straňákem," oponoval vrchní státní zástupce Jaroslav Kandráč, který se případem zabývá.

„Nový důkaz je předmětem dalšího dokazování. Musí se například prokázat, jak se dostalo DNA této osoby na kuklu nebo jestli byl mezi ní a odsouzenými nějaký vztah. Myslím si, že krajský zástupce Leo Foltýn postupoval zcela správně. A řádně v tom pokračuje a šetří to," zdůraznil Jaroslav Kandráč. „Nemyslím si, že se v případu vraždy ve Slopném jedná o zvrat, nelze to jednoznačně říct," dodal olomoucký vrchní státní zástupce.

Vražda Miroslava Sedláře se stala 22. září 2011 v jeho domku ve Slopném. Podle obžaloby měli Maroš Straňák a David Šimon ten den vniknout do domu a seniora škrtit, bít jej a kopat. Také mu kovovým předmětem zasadit asi tři desítky ran do hlavy. „Muž v důsledku těchto zranění utrpěl otok a krvácení do mozku, plicní embolii a další závažná zranění, kterým podlehl," znělo z obžaloby. Ta oba muže také vinila z odcizení hotovosti 3000 korun a rodinných šperků.

V srpnu 2013 však oba obviněné senát krajského soudu ve Zlíně obžaloby zprostil pro nedostatek důkazů. „Nebyl doložen jeden jediný přímý důkaz," vysvětlil tehdy rozhodnutí senátu krajského soudu jeho předseda Radomír Koudela. Státní zástupce Leo Foltýn se však proti rozsudku odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Ten pak zrušil osvobozující rozsudek krajského soudu ve Zlíně a vrátil jej k novému projednání.

Dramatický obrat nastal letos 6. ledna, kdy u soudu vystoupil klíčový svědek Milan Rakaš, který sdílel vazbu s obžalovaným Marošem Straňákem.

Ten popsal, jak se mu Maroš Straňák svěřoval s přepadením a ubitím Miroslava Sedláře ze Slopného. I na základě jeho svědectví byli pak oba 15. ledna odsouzeni k výjimečným trestům 21 a 25 let vězení. Tento rozsudek pak potvrdil Vrchní soud v Olomouci letos v červnu.