Kriminalisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) ukončili vyšetřování a předali v tomto týdnu Městskému státnímu zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby.Steel, Hanák a další dva muži mají mít na svědomí obchodování s hutním metriálem, který fiktivně vyváželi na Slovensko. „Tam také za tímto účelem založili obchodní společnosti, přičemž k faktickému vývozu nedošlo. Nyní již obviněné osoby posléze toto zboží měly prodávat různým odběratelům na území České republiky a finanční prostředky ve výši DPH, kterou státu neodváděly, si ponechávaly pro osobní potřebu,“ vysvětlil způsob jejich „podnikání“ mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

Celková výše škody, kterou se kriminalistům podařilo zadokumentovat, přesáhla nakonec 36 milionů korun. „V průběhu vyšetřování došli kriminalisté k závěru, že jeden obviněný využíval ke krytí této trestné činnosti své kontakty a zkušenosti ze svého působení u Policie ČR,“ nastínil dále mluvčí. Tímto mužem by měl být právě Marian Hanák, který byl několik měsíců na útěků. Policisté jej nakonec zadrželi na Slovensku.

Detektivové rovněž během vyšetřování zabavili dvě luxusnní auta, a to lamborghini a Porsche Cayenne v hodnotě nejméně 5 milionů korun. Na účtu jednoho z obviněných rovněž zajistili dvě stě tisíc korun.

Steel, Hanák i další dva muži jsou ve vazbě. Hrozí jim deset let vězení.