Nezdaněný líh měli Pražanovi podle obžaloby odebírat z likérky Radka Březiny Morávia – Chem, a to v období od roku 2004 až do roku 2011. Celkem měli od Březinů odebrat nejméně 1,5 milionů litrů nelegálního lihu. Nezdaněný líh pak měli předprodávat dál, a také z něj vyrábět lihoviny. V případě pravomocného rozhodnutí jim hrozí až třináctiletý trest vězení.

Oba u soudu svou vinu popírají, tvrdí, že jejich jména byla zneužita bratry Březinovými, kteří jiné osoby při svém nelegálním obchodování vydávali právě za ně. Zároveň se jim tak prý Březinovi měli pomstít za to, že jejich likérka Moravská likérka Tlumačov neodebírala od nich nelegální líh.

„Je to snaha bratrů Březinových nás kriminalizovat," tvrdil v pondělí u soudu čtyřiašedesátiletý Stanislav Pražan a to i přes to, že Tomáš Březina toto v září u zlínského soudu jako svědek popřel. Při minulém jednání v pondělí ale tvrzení Pražanů podle nich potvrdil i Jiří Vacula, který u soudu uvedl, že Pražanovy nezná, osobně se prý s nimi nikdy nesetkal.

To také uvedl při pátečním jednání další svědek, majitel Likérky Drak Pavel Čaniga – další z obviněných v související kauze takzvaného lihového procesu. Ani on prý Stanislava Pražana a jeho syna nezná.

„Vůbec je neznám, nikdy jsem s nimi nemluvil a nikdy jsem s nimi neobchodoval, ty dva pány tady neznám," tvrdil Čaniga u soudu. Stejně na tom byl i další svědek, jednatel společnosti Nápoje Cyrano, která byla distributorem Likérky Drak, Dominik Nagy. Ten je obžalován z distribuce nelegálního lihu od Pavla Čanigy v letech 2002–2005. „Neznám je a proč jsou obžalovaní, vím jen z médií," byla jeho reakce na to, zda Pražanovy zná.

Jako svědek měl v pátek u soudu také vypovídat další distributor Čanigy, Robert Sedlařík, majitel společnosti Verdana. Ten byl nedávno podmíněně propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za účast na kauze metanol a za daňový únik. K pátečnímu jednání se však nedostavil a ani se z něj neomluvil.

Čaniga i Nagy svou vinu v pátek doznali stejně jako u olomouckého krajského soudu, kde probíhá proces s bratry Březinovými. Podle nich faktickým majitelem Likérky Drak byl Radek Březina a jeho bratr ji vedl.

„Co se týká množství odebíraného lihu, tak Březina vedl tabulky, do kterých zapisoval vyšší údaje o odebraném lihu," vypověděl Dominik Nagy včera u soudu ve Zlíně. „Měli jsme legální i nelegální evidenci," zmínil svědek Nagy. Policie měla na množství odebíraného lihu dojít na základě údajů elektronických dat zajištěných u Tomáše Březiny. „Likérka Drak by ale fakticky nebyla schopna takové množství lihu zpracovat, jak uvádí policie," komentoval to Pavel Čaniga.

Další hlavní líčení s otcem a synem Pražanovými pokračuje v lednu příštího roku.

Kauza Radka Březiny a jeho skupiny:

Údajného lihového bosse Radka Březinu spolu s dalšími sedmi spoluobviněnými soudí Krajský soud v Olomouci. Ten rozhoduje o jejich vině v případě krácení daně. Obchodováním s nezdaněným lihem měli podle obžaloby stát připravit o 6,7 miliardy korun. Za to jim hrozí v případě pravomocného rozhodnutí od tří do třinácti let vězení.

Kauza Stanislava Pražana a jeho syna:

Otce a syna Pražany viní obžaloba z daňového úniku z nelegálního obchodování s nezdaněným lihem ve výši téměř 353 milionů korun Hrozí jim až třináctiletý trest vězení.

Kauza Pavla Čanigy, Roberta Sedlaříka a Dominika Nagye:

V souvislosti s touto kauzou policie obvinila z účasti na organizované zločinecké skupině a krácení daně celkem tři muže, kteří jsou spojeni právě s Likérkou Drak. Jedná se o jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu, jednatele společnosti Verdana Roberta Sedlaříka – hlavního distributora Likérky Drak a Dominika Nagyho, jednatele společnosti Nápoje Cyrano, která rovněž byla distributorem Likérky Drak . Opět jde o rozsáhlou daňovou kriminalitu v souvislosti s obchody s nezdaněným lihem.

Škoda podle vyšetřovatelů činí více jak jednu miliardu korun, přesněji 1,25 miliardy. I jim hrozí v případě prokázání viny třináctiletý trest odnětí svobody.