Pětadvacetiletý muž se proháněl Machovou na Zlínsku. Řidičák neměl, protože mu jej zabavil otrokovický úřad na dva roky. A asi moc dobře věděl, proč policistům odmítl test na drogy a lékařské vyšetření. I tak se mu ale řidičák hodně dlouho nevrátí.

Nebo jednačtyřicetiletá žena ze Zlínska. Přišla o dvanáct bodů a ještě čtyři měsíce neměla za volantem co dělat. Nevydržela to. Má smůlu. Trest se jí tím prodlouží.

Králem všech ignorantů se ale bezesporu stal třiadvacetiletý mladík. Policisté jej totiž zastavili v červenci už třikrát, pokaždé poblíž Luhačovic. Řidičák nikdy neměl, protože od června patří mezi vybodované. „Všechny tři řidiče jsme kontrolovali během jediného dne," podotkla mluvčí zlínské krajské policie Jana Macalíková.

Mezi policisty dostali tito lidé označení „Mařenky" . Pod tímto milým názvem se přitom ukrývá trestný čin. A to maření výkonu úředního rozhodnutí. „Během půl roku jich na silnicích přistihneme zhruba kolem stovky. Za rok se to tak týká několik stovek řidičů v kraji," uvedla mluvčí.

Hrozí jim vězení

Tito lidé mohou být na silnicích nebezpeční. Doklady mají totiž zabavené často kvůli alkoholu či drogám za volantem nebo proto, že ignorují předpisy.

Možná si myslí, že policie a soudy jsou na ně krátcí, věznice přeplněné.

„Soud vždy zkoumá, o jakého řidiče jde. Zda porušuje předpisy opakovaně či řídípod vlivem alkoholu. V těchto případech se obvykle trestá vězením," řekl mluvčí zlínského okresního soudu Dušan Beránek.

Absolutně žádnou jistotu tak nemá jak třiadvacetiletý nepolepšitelný hříšník ze Zlínska, stejně jako šestačtyřicetiletá žena ze Slušovic. Tu hlídka přistihla v pondělí za volantem totálně na mol. I ona už dostala jednou zákaz řídit. Přesto jí to nestačilo.

Ale i kdyby nikdo z nich do vězení přeci jen nešel, mohou si být tito ignoranti jisti jedním. Dostanou sice trest podmíněný, ovšem ten bude zapsán v rejstříku trestů. A nikdo ho z něj po dobu pěti letnevymaže. Důsledkem jsou například velké problémy při shánění práce.