Policisté, kteří případ vyšetřovali, mají jasno – za nehodou, která stála život mistra kameníka, nebylo cizí zavinění.

Případem se už nebudou zabývat. „Věc byla odložena,“ potvrdila za své kolegy, policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

S tímto závěrem se ale nespokojili někteří členové rodiny Jiřího K. Prostřednictvím svého zmocněnce advokáta Petra Šimka se obrátili na krajské státní zastupitelství, aby přezkoumalo závěry vyšetřování kroměřížských kriminalistů. Informaci Deníku potvrdil advokát Petr Šimek.

„Ano, to je pravda,“ vzkázal ze zahraničí. Jak dlouho bude trvat, než se případ pohne dál, a zda vůbec, ještě není známo.

Na Krajském státním zastupitelství ve Zlíně by se jím ale měli již zabývat. „Podnět jsme přijali, vyžádal jsem si spis z Okresního státního zastupitelství v Kroměříži (OSZ KM) k výkonu dohledu,“ potvrdil krajský státní zástupce Ilja Khain, který tak prozkoumá postup svého kolegy z OSZ KM při vyšetřování tohoto smrtelného pracovního úrazu.

Neštěstí se stalo loni ve druhé polovině listopadu. Při obhlídce kamenného kříže na zdi míškovického kostela, se pod křížem uvolnil několikametrákový kvádr. 

Spadl a kameníka Jiřího K. zavalil. Ten na místě zemřel.

V době, kdy kameník prováděl práci, současně na místě probíhaly opravy kostela. Podstavec několikametrákového kříže byl už demontován.

Údajně ale při původní montáži kříže na zeď míškovického kostela chyběly jisticí prvky.

Jak se podařilo Deníku zjistit, ve znaleckém posudku z oboru stavebnictví se uvádí, že kříž tak „držel jen silou vůle“. Do doby, než jej začal opravovat Jiří K. z Hostišové.

Deník oslovil manželku Jiřího K. Závěry policistů ani vývoj v případu smrti jejich nejbližšího nechtěla komentovat.

„Nezlobte se, je to ještě velmi živé, nechci o tom mluvit,“ vysvětlila vdova po kameníkovi.

Míškovický kostel
Při opravě kostela tragicky zahynul muž, zavalil jej kamenný kvádr
Dělníci ve Fryštáku opravují hřbitov, lidé musí jeho návštěvy kvůli bezpečnosti omezit. Mimo jiné už technika strhla k zemi zničenou zídku u cesty. Foto: MÚ Fryšták
Vstup na hřbitov ve Fryštáku pouze na vlastní nebezpečí