Vyslechl si za zločin podvod devítiletý trest odnětí svobody, zákaz činnosti v advokacii na deset let. Krajský soud ve Zlíně mu rovněž určil, aby zaplatil celkovou škodu ve výši téměř čtvrt miliardy korun poškozeným.

Podle obžaloby se měl Milan Holomek trestné činnosti dopouštět v letech 2000 až 2011 a měl způsobit škodu v řádech stovek milionů korun. Mimo to se „hraje" také o dalších téměř 450 milionů korun od necelé stovky věřitelů, které podle dostupných informací bývalý advokát dluží a jsou předmětem insolvenčního řízení.

„S lidmi, kteří se ale nepřipojili do řízení, to může být až půl miliardy," komentoval na začátku procesu Holomkův insolvenční správce Petr Fišer.

Současně s Milanem Holomkem byla souzena i zlínská právnička Bronislava Orbesová. a to ze zločinu podvodu ve formě spolupachatelství. Měla se provinit tím, že Holomkovi poskytovala k využití advokátních úschoven své konto. A to v době, kdy už byl Milan Holomek v insolvenci a měl zablokované účty. Zaslané peníze mu pak prý předala. Včera na jednání opět nepřišla, zastupovala ji právnička. Pokud by se jej zúčastnila, vyslechla by si osobně zprošťující verdikt.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný právník se po jeho vynesení ihned odvolal. Státní zástupce Leo Foltýn si nechal lhůtu na odvolání .

„U obou dvou obžalovaných jsem si nechal lhůtu pro podání odvolání. Pokud se týká rozsudku doktora Holomka, s tím plně souhlasíme, jak je v popisu skutku i právní kvalifikace, to sedí. Co se týká doktorky Orbesové, tam budeme podávat odvolání," naznačil krajský státní žalobce.

Proč převzal Milan Holomek podle svých slov tak vysoké částky od důvěřivců?

„V roce 2003 to bylo nejdříve na zakládání akciových společností a od roku 2008, 2009 to byl developerský projekt v souvislosti se solárními elektrárnami," vysvětloval advokát. Že investice nevyjde, mohl podle svých slov tušit.

Soud ale tvrzení obžalovaného neuvěřil. „Jednalo o to, že vytloukal klín klínem," přiblížil státní zástupce Foltýn.

„Na základě provedeného rozsáhlého dokazování, kdy soud vyslechl všechny poškozené u více než šedesáti skutků, má hodnověrným způsobem prokázané, nejen z jejich výpovědí, ale i z důkazů listinných, že obžalovaný z nich podvodně vylákal v celkovém rozsahu téměř 250 milionů korun. Peníze vracel jen minimálně, až po lhůtách splatnosti, takže poškozeným dluží pořád přes dvě stě milionů korun. Tímto svým jednáním naplnil obžalovaný po všech stránkách znaky zvlášť závažného zločinu podvodu," dodala soudkyně Iveta Šperlichová.

„S ohledem na délku doby, po kterou páchal trestnou činnost, množství poškozených, velkou výši škody, mu soud vyměřil trest v trvání devíti let, téměř na samé horní hranici trestní sazby," uvedla soudkyně s tím, že soud považuje za nezbytné obžalovanému pro dosažení účelu trestu uložit i trest zákazu výkonu advokacie na maximální dlouhou zkušební dobu v době trvání deseti let.

„Alfou a omegou páchání jeho trestné činnosti byla možnost vylákání tak velkých finančních částek proto, že byl renomovaný, zkušený právník, který měl dobrou pověst ve Zlíně a okolí. Právě to mu umožnilo poškozené přesvědčit, aby mu tak vysoké finanční prostředky svěřili," zdůraznila Iveta Šperlichová a dodala, že kdyby byl Milan Holomek obyčejný člověk, stěží by z lidí vylákal tolik peněz.

„Kdo má hodně, chce více a pak na to doplatí," komentovala ve svém zdůvodnění.