Peníze z firemních účtů na účet založený jejím bývalým partnerem Jaroslavem Košťálem ale údajně posílala pod jeho nátlakem. Soud nevyhověl ani Košťálovi, kterého za pomoc ke zpronevěře poslal za mříže také na 6,5 roku. ČTK to dnes řekl mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Dvojici hrozilo až deset let. Soud navíc třiačtyřicetileté Holdošové potvrdil i tříletý zákaz zaměstnání či výkonu funkce spojené s hmotnou odpovědností, který jí spolu s nepodmíněným trestem uložil v květnu zlínský krajský soud. „Rozsudek byl de facto potvrzen, upřesňovali jsme jen skutek z důvodu právní čistoty," přiblížil Angyalossy.

Podle obžaloby poslala Holdošová jako vedoucí účtárny a později jako vedoucí ekonomka ze dvou účtů obchodní společnosti na Košťálův účet v letech 2000 až 2011 ve 498 případech celkem 15,458 milionu korun. Účet, ke kterému měla dispoziční práva i obžalovaná, byl po vyčerpání peněz v říjnu roku 2011 uzavřen. Holdošová z firmy odešla o měsíc dříve. Na zpronevěru poté přišla nová účetní, když narazila na podezřelé transakce, třeba na odvod peněz na silniční daň, kterou firma ani platit neměla.

Holdošová, která je stejně jako pětačtyřicetiletý Košťál z Holešova na Kroměřížsku, pracovala u poškozené společnosti 13 let. Svého jednání litovala a slíbila nahradit škodu, byť podle svých slov zmíněné peníze ‚nespotřebovala'. Tvrdila, že k převodu firemních peněz ji nutil bývalý přítel, s nímž žila 16 let a který měl jen malé příjmy jako zvukař. Údajně jí nadával, zakazoval jí telefonovat, za povolení účasti na vánočním večírku či rodinné oslavě narozenin prý musela platit a někdy ji ani nepustil domů.

Vše podle Holdošové vyvrcholilo násilím. Košťál jí údajně vyhrožoval zapálením domu rodičů, zabitím i tím, že prozradí jí páchanou zpronevěru. Převedené peníze prý s výjimkou asi dvou milionů na opravu domu a asi pěti milionů zajištěných policií utratil Košťál, mimo jiné hazardem, pitím a s milenkami.

Košťál tvrdil, že trestnou činnost nepáchal a ani k ní nepomáhal. Peníze, které na účet chodily několikrát za měsíc, prý považoval za mzdu, odměny, prémie či dividendy bývalé přítelkyně. Tvrdil, že neměl ‚ponětí, že pocházejí z trestné činnosti'. Popisované domácí násilí je podle něj „vymyšlenou báchorkou", jejíž pomocí se Holdošová údajně snažila svalit vinu na něj.