Třináct let pro bosse lihového podsvětí Radka Březinu a 12,5 roku pro Pavla Čanigu a Roberta Sedlaříka, majitele a distributora Likérky Drak, kteří pro Březinu „jenom" pracovali?

S návrhem přísných trestů, které včera zazněly u krajského soudu ve Zlíně, obhájci nesouhlasí. Poukazují na to, že zaměstnanci Březinům veškerý zisk odevzdávali a nijak z něj netěžili.

V případě Radka Březiny, který se přiznal, že celou skupinu řídil, je zatím rozsudek olomouckého soudu nepravomocný.

Čaniga a Sedlařík si vyslechnou verdikt krajského soudu ve Zlíně v úterý.

Další z hlavních obžalovaných Dominik Nagy byl kvůli omluvě vyloučen z projednávání a svůj verdikt se dozví v samostatném řízení.

Podle státního zástupce měli hlavní obžalovaní Čaniga se Sedlaříkem společně s dalšími čtyřmi muži při výrobě a distribuci nelegálních lihovin připravit stát na spotřební dani bezmála o 1,3 miliardy korun.

Celkem měla Likérka Drak nelegálně vyrobit lihoviny z pěti milionů litrů lihu od dodavatele Moravia Chem.

„Výroba z takového množství lihu se nedala v Likérce Drak technologicky zvládnout. Pod její hlavičkou se musely vyrábět lihoviny i v jiných likérkách patřících bratrům Březinovým," bránil se u soudu bývalý jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga.

ČTĚTE TAKÉ: Ve Zlíně na cyklostezce spálili korán

Čaniga: Za mě rozhodoval Březina

Podle všech, kteří vypovídali u hlavního líčení, byli právě bratři Březinovi, kteří jsou nepravomocně odsouzeni za šestimiliardový únik na spotřební dani, faktickými majiteli likérky Drak ve Chvalčově na Kroměřížsku.

Vše, co se tam dělo, mělo být podle vypovídajících v jejich režii.

„Pro mě to byla lehká práce, za mě rozhodoval Březina," komentoval Čaniga svou pozici.

„Tomáš Březina měl být tady s obžalovanými. Je neuvěřitelné, že v této kauze vystupoval pouze jako svědek, když vše organizoval," rozčiloval se jeden z obhájců.

Tomáš Březina přitom dostal od olomouckého krajského soudu čtyři roky.

Netušili, že pracují ve zločinecké skupině

Ani Robert Sedlařík s výší trestu nesouhlasil, podle něj je vysoký.

„Už nemůžu. Už jsem za to zaplatil, nezůstalo mi nic," svěřil se soudu při svém posledním slově se slzami v očích.

„Chtěl bych to mít už za sebou. Jednou jsem se napravil, budu se muset napravit i podruhé," svěřil se Deníku před začátkem líčení.

Další obžalovaní – obchodníci Ladislav Kováč, Michal Rozumek, Pavel Rybář a Tomáš Dreksler očekávali také mírnější návrhy trestů.

Podle státního zástupce Roberta Henzela mají strávit ve vězení 5 až 7 let.

I když vědomě prodávali lihoviny „bez papírů", podle svých obhájců nevěděli, co znamená pojem spotřební daň a netušili ani to, že pracují ve zločinecké skupině.

„Neuvědomovali si, na jaké organizované skupině pracují. Březinovi hlídali, aby se lidé v jejich likérkách navzájem neznali," zaznělo včera u soudu z úst obhájců. Rozhodnout má senát v úterý.