Žena cestovala v sobotu odpoledne trolejbusem linky 3 ve směru do centra města. Revizor DSZO ji kontroloval před zastávkou Zahradnická. Když se mu průkazka ZTP zdála podezřelá, požádal seniorku o předložení občanského průkazu. Hned bylo zřejmé, že se jména a data narození na obou dokladech neshodují.

„U průkazů ZTP jsme se už v minulosti setkávali s pokusy cestujících o jejich pozměňování. Věnujeme jim při kontrole více pozornosti. U cestující v sobotu odpoledne jsem si všiml, že má průkazka přelepenou fotografii," uvedl revizor, který ženu kontroloval.

Průkaz ZTP je veřejnou listinou a její padělání či pozměňování v souvislosti se získáním nároku na bezplatnou přepravu v dopravním prostředku je nejen jízdou načerno, za kterou DSZO uděluje přirážku 1000 korun, ale současně i trestným činem.

Při odhalení padělaného nebo pozměňovaného průkazu ZTP musí revizor přivolat na místo hlídku Policie ČR a cestujícího, který se činu dopustil, policistům předat k dalším úkonům. Trestní zákoník „oceňuje" toto počínání dokonce až trestem odnětí svobody v trvání do tří let.

„Mrzí nás, když si cestující způsobují pozměňováním průkazů ZTP zbytečné problémy. Navíc v tomto případě by měla seniorka nárok na tzv. seniorpas a s ním na zlevněné jízdné. Po dosažení 70 let věku jezdí cestující se seniorpasem za 330 korun na rok dokonce už zcela bez nakupování dalších jízdenek," poznamenal ředitel DSZO Josef Kocháň.

Pokusy o pozměňování jízdních dokladů nejsou v trolejbusech a autobusech DSZO zcela výjimečné. Pokud jde o průkazy ZTP, letos zaznamenali revizoři už dva jiné případy. Za celý rok 2013 jich bylo sedm.