Jako důvod uvedl narušení vztahu důvěry mezi ním a obhájcem. Soud mu vyhověl, obžalovaný nemá k dnešnímu dni obhájce, nového si nezvolil a bude mu soudem ustanoven, řekl ČTK státní zástupce Roman Kafka.

K soudu se dnes Maslák dostal opět za přísných bezpečnostních opatření, hlavní líčení se však vzhledem k jeho žádosti o změnu obhájce nekonalo. „Tento úkon zatím příliš nenaboural program hlavního líčení. V postatě jsme přišli o jeden týden, o který se program hlavního líčení posunul," uvedl Kafka. Soud bude pokračovat 3. září výslechem svědků, přehráváním odposlechů, čtením listinných důkazů a znaleckých posudků. Kauzu začal soud projednávat 11. června.

Soud může podle Kafky rozhodnout o zproštění povinnosti obhajovat vždy, když jsou důležité důvody. „Soud musí zjistit, zda ty důležité důvody, a mezi to patří narušení důvěry, existují. Není žádný počet, kolikrát může dojít k takovému postupu u soudu, nicméně nestává se to zpravidla nikdy, a pokud ano, maximálně jednou. Pokud by se to mělo stát vícekrát v této trestní věci, tak to bude zcela zjevná obstrukce," podotkl Kafka.

Čtyřiatřicetiletý Maslák je považován za hlavu skupiny údajných vyděračů z ČR a Slovenska. Muž podle tamních médií patří k nejsilnějším postavám podsvětí na Slovensku. V případu čelí obvinění pět mužů, všichni vinu odmítají. Jediný Maslák je ve vazbě.

Maslák a další dva Slováci, Tomáš Ďuriš a Vladimír Haviar, čelí obžalobě z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. Radovan Helis ze Vsetína, který má bezpečnostní agenturu, se údajně dopustil vydírání a šíření poplašné zprávy, Jan Surý ze Vsetínska čelí obvinění z vydírání. Prvním čtyřem hrozí až 12, Surému až osm let vězení. Údajně vymáhali oprávněné i vymyšlené pohledávky, podnikatelům vyhrožovali, zapalovali auta, stříleli na jejich domy a auta.

Podle státního zástupce bylo poškozeno asi 25 lidí a firem. Způsobená škoda činí nejméně 1,250.000 korun, vyděračskými praktikami chtěli muži údajně dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 milionu korun. V ČR působili asi od jara do listopadu 2012 poté, co tři z nich přišli ze Slovenska, kde jsou stíháni pro obdobné skutky.