Policisté museli evakuovat 180 osob, 50 jich jelo ke kinu Květen

Už několik minut po oznámení se rozezněly sirény policejních aut, sanitek i hasičů. Ulice musela být uzavřena, dopravní policisté odkláněli dopravu, další policisté hlídali vyhrazený perimetr, aby se k domu nikdo nedostal.

Evakuovat museli školu, současně i obyvatelé ohroženého domu. Ten se nachází od školy asi dvě stě metrů. Bylo už sice po vyučování, ale děti byly ještě v zájmových kroužcích.

„Celkem jsme evakuovali 180 osob, z toho asi 50 jich bylo náhradním autobusem převezeno do kina Květen. Tam si rodiče své děti vyzvedávali," informoval policejní mluvčí Petr Jaroš s tím, že starší lidé a lidé se zdravotními pohybovými obtížemi byli převezeni sanitkou.

Desítky policistů prohledávaly bytový dům, jeho společné prostory, sklepy i střechu. Na akci se podíleli policisté dopravní, hlídkoví, kriminalisté i psovodi se služebními psy. „Výlet" do Zlína si zopakoval speciálně cvičený pes na výbušniny, který hledal před týdnem bombu v Městském divadle.

Na místě nechyběli pracovníci energetických firem RWE a E.ON a v celé ulici byl vypnutý i přívod plynu. Prostor mezi první a druhou výškovou budovou ve směru od Zlína byl uzavřen a obehnán policejní páskou.

Nejhůře snášely situaci malí prvňáčkové, kteří zůstávali ve školní družině. „Vůbec nechápu, jak se tím může někdo bavit. Měl by všechno zaplatit do poslední koruny," zlobila se učitelka Ivana Štěpánová.

Podle ní byly děti vystrašené, poznaly, že se nejedná o cvičení. „Evakuaci zvládly ale bez problémů," pochválila svěřence učitelka.

Pro děti si tak museli rodiče oklikou do kina Květen. Některé stačili pracovníci školy uvědomit. Někteří však nechápavě stáli před školou.

„Přišel jsem si pro syna, ale tohle mne překvapilo, musel to udělat nějaký psychicky narušený člověk," myslel si jeden z tatínků.

„Je to hrůza, děcka se bojí a jsou vystrašená. Jsou ještě malá a jsou z toho úplně vyřízená," zlobila se jedna z maminek, Renáta Večerková.

Oznámení o uložení bomby museli v nedávné minulosti řešit zlínští a krajští policisté už několikrát. „Nemohu vyloučit že tyto případy spolu nesouvisí, neboť mají některé společné znaky," sdělil mluvčí Petr Jaroš.

Výsledek včerejšího policejního pátrání? V bytovém domě žádná bomba nebyla. „Svět se zbláznil, minulý týden divadlo, teď Brod a dnes tohle. Těm, co to dělají bych za to dal tvrdé tresty, to už se odpravou nedá," rozhořčil se nad událostmi posledních dnů v kraji Petr Matula z Malenovic.

Za šíření poplašné zprávy hrozí anonymu i několik let vězení.