Obžaloba je vinila z toho, že se jako členové organizované skupiny vědomě podíleli na organizování, přípravě a realizaci pěstování vysoce šlechtěného kultivátoru rostliny konopí, ze kterého vyráběli drogu marihuanu s vysokým podílem účinné látky THC. Toto vyráběli za účelem dosažení finančního zisku.

Proto zřídili čtyři Vietnamci podle slov znalce, kterého vyslechl soud, „profesionální pěstírnu" v obci Jankovice na Kroměřížsku. Policie zde 26. června 2012 nalezla upravené pěstební kóje s chemikáliemi, hnojivy, stimulátory růstu či s uhlíkovými filtry. V těchto kójích bylo nalezeno 1618 rostlin. Dále měli obžalovaní v pěstírně navezen materiál na další dva pěstební cykly až do konce roku 2012.

Dva z obžalovaných Vietnamců se k trestné činnosti doznali. Tito ve skupině pracovali jako zahradníci. Nguyen Van Mai a Tran Dinh Quang žili po celou dobu pěstování marihuany v hale bez oken. Měli k dispozici jen sociální zázemí a nesměli vycházet ven. Díky přiznání se stali spolupracujícími obviněnými. Senát krajského soudu to vzal při určení jejich výše trestu jako polehčující okolnost. „Je jasné, že nemohli být organizátoři, jsou to ty nejnižší články organizované skupiny. Nikdy se nestává, aby pachatelé byli zahradníci. Jde o osoby, které byly spíše využity a jejich pracovní síla byla zneužita," vysvětlil předseda senátu Radomír Koudela.

Další dva obžalovaní Doan Trieu Haie a Tran Truong Manh podle předsedy senátu zařizovali nájem, sháněli další zahradníky. Sváželi a odváželi materiál. Podle Radomíra Koudely ale všichni museli vědět, že páchají trestnou činnost v rámci dobře organizované zločinné skupiny. „Vždyť vyrobili skoro sto kilo sušené drogy," zdůraznil předseda senátu. „Navíc obžalovaní mohou být rádi, že státní zástupce nepožadoval znalecký posudek, co se týká jejich zisku," připomněl Radomír Koudela při zdůvodnění rozsudku. Podle něj mohli tak obžalovaní být ohroženi trestní sazbou 1018 let odnětí svobody.

Policie zabavila v hale v Jankovicích a v holešovském bytě, který měl jeden z Vietnamců pronajatý, téměř sto kilogramů sušené drogy. Podle kriminalistů mohli cizinci za drogu utržit částku v řádu milionů korun. „Výroba konopí v takovém objemu je ojedinělá, je to spíše již průmyslové vyrábění drog," uvedl předseda senátu Radomír Koudela.

Senát krajského soudu také nařídil zabavení věci, a to osobní automobil, který byl využíván k této trestné činnosti, a zabavení finanční hotovosti.

Dva z obžalovaných zahradníci byli vyhoštěni z republiky na dobu neurčitou. Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Státní zástupce a obžalovaní Doan Trieu Haie a Tran Truong Manh si ponechali lhůtu pro odvolání. Zahradníci Nguyen Van Mai a Tran Dinh Quang se práva na odvolání vzdali.