Podle žaloby Sousedík jednoho muže nakazil a druhého riziku nákazy vystavil. Vinu před soudem obžalovaný znovu odmítl. Podle Pavla Sousedíka, kterému hrozilo až 12 let vězení, své partnery o nebezpečné nemoci před společným sexem informoval a navíc s nakaženým údajně pohlavní styk vůbec neměl. Proto se ihned po vynesení rozsudku proti němu odvolal.

„Nemohl jsem ho nakazit, protože jsem s ním nikdy nic neměl. Policie a státní zástupce mě obžalovali jen na základě předsudků," bránil se u soudu ve své závěrečné řeči Sousedík s tím, že se ničeho nedopustil. Podle Sousedíka poškozený B. K., několikanásobně trestaný recidivista, byl prostitut, který měl tisíce milenců a užíval drogy. Proto podle něj nebyl důvěryhodný svědek.

Senát však na jeho slova nedal. „Pavel Sousedík jednal sobecky, zajímalo ho jen uspokojení vlastních sexuálních potřeb. Přitom nejméně od roku 2005 věděl, že je nakažen virem HIV. Byl také poučen, jak se má v sexu chovat. To také podepsal," zaznělo mimo jiné z úst soudkyně Ivety Šperlichové při zdůvodnění rozsudku.

Podle ní se Pavel Sousedík se čtyřiatřicetiletým poškozeným B. K. sešli v roce 2013, a to nejméně třikrát. Teprve po třetí schůzce, kdy mělo minimálně jednou dojít k pohlavnímu styku mezi oběma muži, oznámil poškozenému, že je nakažen virem HIV. Svým jednáním se tak měl dopustit těžkého ublížení na zdraví a šíření nakažlivé nemoci.

Pavel Sousedík si také vyslechl trest za to, že měl orální sex se svým pětatřicetiletým přítelem I. P. „Jen šťastnou shodou okolností nedošlo k nakažení i tohoto muže," uvedla soudkyně Šperlichová. „Byl to můj přítel, k tomu došlo na základě jeho přání a dobrovolnosti. Já jsem ho o své nemoci dopředu informoval, byla to má zákonná povinnost a já ji splnil," nesouhlasil Pavel Sousedík. Jeho advokát Miroslav Jančík také proti tomuto rozhodnutí oponoval, že při orálním styku nemůže dojít k přenosu nákazy virem HIV.

Obžalovaný Pavel Sousedík se zúčastnil téměř všech soudních jednání, na která přicházel s berlemi. Má nemocné kyčle a potřebuje operaci. Na tu podle svých slov stále čeká. „Nemůžu najít operatéra, již dvaadvacet klinik mě odmítlo, nevím, jak bych v takovém stavu mohl vykonávat trest. S rozsudkem se nesmířím, trvám na tom, že jsem s dotyčným nic neměl a budu se odvolávat," dodal.