Tedy tak to bylo na papíře. A vše na zodpovědnost dnes třiašedesátileté Ludmily R. ze Zlínska, která této obchodní firmě vedla účetnictví.

Problém nastal při kontrole finančním úřadem. Údaje v dokladech se totiž hrubě rozcházely se skutečností. Kamiony, pokud nějaké v době od roku 2005 do roku 2008 jezdily, pravděpodobně vůbec nebyly plné, sklad v areálu otrokovické Tomy neexistoval a obchodní partneři, kterých měly být desítky, jsou pro finanční správu nedostupní.

„Sídlí například v polorozpadlém a samozřejmě prázdném kravíně, v mnoha firmách figuruje v dokladech jméno jednoho člověka," uvedl příklad finanční úředník, který kontrolu prováděl a u krajského soudu v úterý vystupoval jako svědek.

Zjistil, že Ludmile R. zbývá na dani doplatit několik milionů korun.

Dříve agilní Slovák Ondruška z Partyzánského, který účetní ze Zlínska do podnikání na její živnostenský list angažoval, a který obchody sám organizoval, přebíral zakázky a platil pracovníkům, totiž zmizel někde na Slovensku.

„Nedoplatek na daních ale odmítl uhradit a poradil mi, abych všechno svedla na Josefa Pavlíčka, kterého jsem neznala, a abych si sehnala papíry na hlavu," vysvětlovala žena u krajského soudu, proč se její včerejší výpověď lišila od té na policii.

„Poslechla jsem pana Ondrušku. Věřila jsem mu, když přebíral dodávku kůží ve skladu v Otrokovicích. Co mi řekl, to jsem zanesla do dokladů," popisovala žena soudnímu senátu. Že by se na sklad přijela někdy podívat, aby zjistila, zda vůbec existuje, ji nenapadlo.

Když si ale finanční kontrolor spočítal, jak těžký by musel být kamion, který by vezl deklarované zboží, došel k tomu, že po silnici by se na místo určení takový náklad dostat nemohl.

Řetězec osob ze Slovenska i z Česka tak podle všeho vedl spíš fiktivní obchody, při nichž využíval i model takzvaného ztraceného obchodníka, díky němuž obíral stát o daň. Při dovozu zboží ze Slovenska se navíc obchodníkům vracela devatenáctipro­centní daň.

Jakou roli v celém systému hrála právě Ludmila R. a zda byla jen bílým koněm, by měl odhalit v lednu výslech dalších svědků. Za trestný čin krácení daně hrozí ženě až desetiletý trest.

Škodu přes šest milionů korun utrpěl podle státního zástupce český stát, jehož fiskální zájmy byly poškozeny. „Žaloba má několik částí. Jednalo se o deklaraci fiktivních obchodů, při nichž došlo ke zkrácení daně, a to daně z přidané hodnoty, ale i jiných druhů daní. Věc řeší i soud na Slovensku a já budu chtít, aby si jeho závěry zlínský soud vyžádal," řekl státní zástupce.

JITKA VOGLOVÁ