U Krajského soudu ve Zlíně ve čtvrtek pokračovalo hlavní líčení v případu Miroslava Masláka a jeho skupiny. Obviněný, který je zatím jako jediný ve vazbě, se bránil.

Za stále zvýšených bezpečnostních opatření v podobě ozbrojených pořádkových složek přišly na řadu výslechy dalších svědků. Ze dvanácti jich přišli k soudu pouze dva.

Prvním z nich byl tchán poškozeného majitele stavební firmy Zaremba.

„Ve tři ráno mi volala dcera, že jím hoří auto a slyší strašné rány," líčil svědek Josef Šťasta. Sdělil také, že rozeznal o jaké šlo střely a zbraně. „Dělal jsem čtyřicet let myslivce a poznám střely z brokovnice," uvedl Šťasta.

Ke střelbě na jeho dům došlo podle něj proto, že tento dům půjčil dceři a zeťovi z důvodu rekonstrukce jejich domu v Luhačovicích. „Dostal jsem se do toho úplně nevinně a přitom s tím nemám nic společného," postěžoval si poškozený svědek. „Když si pan Maslák tak všechno důkladně zjišťuje, měl si zjistit, který dům patří mému zeti a který mně," dodal.

Škodu kolem 60 tisíc korun, která vznikla střelbou na fasádě jeho domu, hodlá po ukončení líčení po obviněných požadovat zpět.

Jeho zeť a majitel stavební firmy, který je ale v jiném případu stíhán pro daňové úniky, se včera k soudu nedostavil „Je v zahraničí a o soudu nevěděl, nic mu nepřišlo," tvrdil jeho tchán.

Dalším z mála svědků, který se dostavil, byl i policista Ondřej Kovář. Sdělil, že pracuje v Útvaru pro ochranu ústavních činitelů. Vozil obviněného Helise jako řidič, současně prý ale také „hlídá na Úřadu vlády".

Řekl, že se zná s obžalovaným Helisem ještě z dob studií na střední škole a jsou spolu kamarádi. K ostatním obžalovaným uvedl, že je zná z posilovny. Nikdy prý nebyl svědkem žádného vydírání.

Miroslav Maslák, Tomáš Ďuriš a Vladimír Haviar čelí obžalobě z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. Hrozí jim až 12 let odnětí svobody. Radovan Helis se údajně měl dopustit vydírání a šíření poplašné zprávy.

Další z obviněných Jan Surý ze Vsetínska je obviněn z vydírání. I jemu hrozí trest odnětí svobody, a to až na osm let. Obvinění údajně vymáhali oprávněné i vymyšlené pohledávky, podnikatelům vyhrožovali, zapalovali auta, stříleli na jejich domy i na vozidla.

Podle státního zástupce bylo poškozeno přibližně 25 lidí a firem. Způsobená škoda činí nejméně 1 250 tisíc korun, vyděračskými praktikami chtěli muži dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 milionu korun.

Na Slovensku jsou stíhaní také

V ČR působili asi od jara do listopadu 2012. Tři z nich, včetně Masláka přišli ze Slovenska, kde jsou stíháni pro obdobné skutky. Hlavní líčení pokračuje 1. července. Podle námitek Miroslava Masláka se dá předpokládat, že bude potřeba také odborných expertíz z fonoskopie a balistiky. Jak uvedl státní zástupce Roman Kafka, zřejmě se k výpovědi dostaví i někteří policejní vyšetřovatelé tohoto případu.